Снимка: Bulgaria ON AIR

"Подкрепата на Запада за Киев увеличава опасността от избухване на ядрена война в Украйна. Това, което в момента се случва, целият този дебат, показва колко далеч сме стигнали в ескалацията на военните действия. Това е логиката на войната - всяко действие от едната страна води до действие от другата на по-високо ниво, което повишава риска от глобален конфликт", коментира бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Все пак той не очаква, че ядрена война би могла да започне скоро. Но такава не трябва да бъде изключвана от възможните сценарии на ескалация на напрежението.

"Рискът се увеличава непрекъснато. Самият факт, че говорим за обеднен уран, използват се приемливи прилагателни, означава, че ние в съзнанието си сме склонни да преминем граница, която е опасна. Войната първо се случи в нашето съзнание. Вървим по същия път по отношение на ядреното оръжие", посочи Кючуков.

Бившият зам.-външен министър подчерта, че единствената сфера, в която САЩ и Русия поддържат контакт, е опитът за контрол на ядреното оръжие.

По думите му, ако ЕС вземе решение за изпращане на войски в Украйна, това би било обрат в европейската политика и в политиката на НАТО.

"Още преди войната Байдън и Столтенберг заявиха, че НАТО и САЩ няма да воюват с Русия на територията на Украйна, защото това прави възможността за глобен конфликт много реална. Ние една след друга преминаваме червени линии, в продължение на една година", каза още гостът.

И отправи упрек, че политиката се свежда до инструмента, а не търсене на алтернативни решения извън войната.

"Това, което си струва да се каже, е че по данни на Института за световна икономика в Германия, който е най-миродавният, България е на 6-о място в света по размер на помощта за Украйна по размер от БВП. България участва много активно, въпросът е каква е политиката. Дали българската политика е в търсене на алтернативно, мирно и политическо решение в рамките на ЕС и НАТО", попита Любомир Кючуков.

Гостът добави, че за България, бидейки част от Черноморския регион, рисковете са по-различни от тези страни, които са в другия край на Европа.

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 2 месеца

Ако приемеи, се днешна Украйна е превърната в чистилището на новия свят, логиката на развитието показва, че там западната цивилизация ще намери най-сетне покой. То не бяха световни войни, глобалистки напъни, либерални идеи, цветни революции, джендърни идеологии. А ние, българите? Ние сме най-смешните.

62

Анонимен

преди 2 месеца

Айде Путин да върне и останалите откраднати украински деца преди да се самоубива, спасиба

61

Путинландия капут

преди 2 месеца

Да му мисли джуджето в Кремъл в кой бункер ще се крие като му падат ракетите на главата, щото руския летящ бункер вече нямал резервни части за ремонт.