Снимка: БГНЕС

САЩ на практика нарушават суверенитета на други страни, докато твърдят, че подкрепят свободата на словото, и са най-големият диктатор в света. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

"Докато неискрено говорят за свободата на правото на избор, САЩ, които се провъзгласиха за най-големия диктатор в света, всъщност просто ще злоупотребят със страните, чийто суверенитет и демокрация нарушиха", подчерта той в интервю за "Российская газета" по повод предстоящата Среща на върха за демокрацията.

По негови думи това събитие, което е организирано от Белия дом, "със сигурност се провежда в рамките на вече започналата надпревара за президент на САЩ".

Според Патрушев срещата на върха ще бъде "още една среща в полза на световния ред, където Вашингтон иска да играе централна роля за неопределено време и може да се очаква всички дисиденти да бъдат заклеймени като "недемократични държави".

За пореден път Вашингтон ще се провъзгласи за защитник на международното право и ще заяви, че останалият свят трябва да следва неговите правила, прогнозира той.

Патрушев отбеляза, че геополитическите опоненти ще бъдат умишлено невярно обвинени във военни престъпления и корупция, но както обикновено САЩ ще си затворят очите за реални актове на геноцид и финансови измами, извършени с одобрението на Белия дом.

Още по темата
Секретарят на Съвета за сигурност на Русия изрази увереност, че ще бъдат дадени обещания за нахранване на гладните и освобождаване на неправомерно задържаните.

"Въпреки това, те (САЩ - б.р.) ще запазят мълчание за факта, че около една пета от всички затворници в света се държат в американски затвори, включително такива, осъдени на няколко доживотни присъди. Те ревностно ще подкрепят правата на сексуалните малцинства и ще наложат "зелен дневен ред" за цялото земно кълбо, като по този начин ще изострят енергийната криза в сателитните държави", предупреди Патрушев.

В интервюто той определи САЩ като "шампиони" по брой започнати войни и конфликти в света.

По негови думи Вашингтон е лидер "в нарушаването на суверенитета на държавите" и "в бруталното и незаконно преследване на граждани на други страни".

Патрушев подчерта, че американската демокрация е "просто красива фасада на държавното устройство", под която се крие "незачитането на правата на обикновените американци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase