Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Още по темата
В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Коментари Напиши коментар

183

Анонимен

преди 2 месеца

До края на 2023 Украйна си възвръща Крим. През 2024 нито един жив руски войник не остава в Украйна, освен като военопленник. През 2024 Путин слиза от Руската сцена. Добре е да се подготвим психически, за да не ни шокира, когато се случи...

182

ББ

преди 2 месеца

двете неосъществени империи донесли толкова зло на Човечеството ни се лъжат ограбват и крадат откакто същестуват!...Китай си иска ограбените територии от русия справедливо!заявиха го директно и нагло...Света ни видя картата с новите граници очертани от Китай,кой е врага на Русия г-н пУтин?егото ви...липсата на здрава мисъл!бяхте фактор...и катайците ви отнемат това!!!Има Бог... и заложените ни от Него ценности да се стремим към Свободата и Справедливост!!

181

Анонимен

преди 2 месеца

Всички империи използват провинциите си за суровини, пушечно месо и евтин робски труд. Когато империя фалира заради недалновидна политика, и не може да упражнява принуда върху провинциите, провинциите естествено се отделят. Дори без нужда от външна намеса. За 1 година Русия унищожи армията си. Поне 10 години са нужни за създаване на армия. Следователно Русия не може да упражнява натиск върху провинциите си. Путин сам не си вярва.