Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу отказа да отговори на въпроса кога ще приключи войната в Украйна, като същевременно предупреди за все по-нарастващата заплаха от ядрен сблъсък, предаде ТАСС.

"Всяка война завършва с мир", коментира Шойгу в отговор на журналистически въпрос за това кога Русия ще приключи военните действия в Украйна, но отказа да каже кога това ще стане. В допълнение той коментира решението на Великобритания да достави снаряди с обеднен уран на Въоръжените сили на Украйна, предназначени за танковете Challenger.

"След съобщението на Лондон до евентуален ядрен сблъсък "остават все по-малко стъпки", предупреди ръководителят на военното ведомство в Москва. По думите му доставките на снаряди с обеднен уран на Украйна ще принудят Русия сериозно да помисли как Москва може да отговори.

"Това ни кара сериозно да се замислим за по-нататъшния ход на събитията, с който можем да отговорим", каза министърът на отбраната.

"Русия ще бъде принудена да реагира, след като Западът започва да използва оръжие с ядрени компоненти", каза по-рано и Путин по време на съвместната пресконференция със Си Дзинпин.

Министърът на отбраната отбеляза още, че НАТО вече е използвало такива боеприпаси, "когато имаше събития в Косово, Сърбия, когато те масово, без никакви санкции, без никакви разрешения, бомбардираха мирни градове, разрушаваха мостове".

"Имаха последствия, имаше последствия за тези, които използваха тези боеприпаси, имаше тежки заболявания, те го проучваха всичко. Но както винаги малко ги интересуваше как тези боеприпаси се отразяват на тези, срещу които ги използват", каза министърът.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди обяви, че в допълнение към изпращането на танкова рота Challenger 2 в Украйна Лондон също ще прехвърли на Киев боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. По думите ѝ подобни снаряди са високоефективни за унищожаване на съвременни танкове и бронирани машини.

Коментари Напиши коментар

424

Анализатор

преди 2 месеца

Факт е,че на "братушките" им треперят гащите от страх.Времето на сатрапа Вова си отива!

423

колега еленовъд

преди 2 месеца

Обедненият уран (а не обогатен, както пише в подзаглавието) е химичен елемент, който се използва във сплав заедно със други елементи, за постигане на определени качества на снаряда, твърдост, пробивност и т.н. Мунициите със обеднен уран нямат нищо общо със ядрено оръжие, няма адрена реакция, никаква международна конвенция не забранява тези оръжия. Що се отнася до вредност и последствия, ами оръжия са... Русия също произвежда и използва подобни снаряди. Горивото за ракети също е доста отровно

422

Анонимен

преди 2 месеца

Украинците са отвладели Степов! Скоро ще мирише на пърлени ватенки! контра-офанзивата още не е започнала.