Снимка: БГНЕС

Русия изпитва лека завист заради бързото развитие на Китай, чиито лидери са успели да направят държавата по-силна. Уверен съм, че под ръководството на Си страната ще се развива още по-напред, каза руският президент.

Си Дзинпин изрази увереност, че руският народ ще подкрепи лидера на Кремъл на президентските избори през 2024 година, предаде Ройтерс.

"Зная, че през следващата година ще има други президентски избори в страната ви", каза Си на Путин в началото на разговорите между двамата в Кремъл.

"Благодарение на силното ви лидерство Русия отбеляза значителен напредък за постигането на благоденствие в страната през последните години. Сигурен съм, че руският народ категорично ще ви подкрепи във вашите добри начинания", каза Си.

Китайският президент изрази радостта си, че е на посещение в Русия. Си отбеляза, че има историческа логика зад китайско-руските отношения и те трябва да бъдат близки. Китайският лидер изрази благодарност пред Путин за руската подкрепа за Китай.

Си, чиито думи бяха превеждани на руски, нарече Путин свой "скъп приятел". Путин използва същото обръщение към своя гост, като му каза: : „Скъпи приятелю, добре дошъл в Русия“.

Владимир Путин е казал на Си Цзинпин, че е разгледал предложенията на Китай за разрешаване на конфликта в Украйна  и го е "гледал с уважение". Той също така е заявил, че ще имат "възможност да обсъдят този въпрос" по време на държавното посещение на Си.

"Знам, че вие ​​лично и всички наши китайски приятели... имате справедлив и балансиран поглед върху повечето актуални международни въпроси", казва още Путин

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase