Снимка: БГНЕС

Шофирайки през разрушения град през нощта, Владимир Путин направи първото си посещение в Мариупол - град, опустошен след като руските сили го обсадиха по-рано по време на войната.

BBC проследи част от маршрута, по който е минал руският президент. Той минава близо до местата на няколко известни нападения по време на продължилите месеци боеве на неговата армия. Русия най-накрая превзе града през май.

Видео, публикувано от руските медии, показва как Путин разговаря със свой спътник, докато се отправят към концертната зала на града. Кремъл казва, че посещението се е състояло късно в събота и Путин е решил "спонтанно" да обиколи града.

Украинският кмет на Мариупол в изгнание Вадим Бойченко каза пред BBC, че Мариупол е "символичен" за Путин заради случилото се там.

"Трябва да разберем, че Мариупол е символично място за Путин, заради яростта, която той нанесе на град Мариупол. Никой друг град не е бил унищожен така. Никой друг град не е бил под обсада толкова дълго. Никой друг град не е бил подложен на такива бомбандировки", каза той.

"Той дойде лично да види какво е направил", добави той.

BBC посочи някои от ключовите забележителности по маршрута на руския лидер.Путин изглежда кара по ул. Куприна, завивайки по булевард Миру и след това към булевард Металургов, където е концертната зала на Филхармонията и която той посещава по-късно на кадрите.

Той седи до мъж с черна шапка, който руските медии идентифицират като руския вицепремиер Марат Хуснулин.

От лявата му страна, докато се движат по авеню Миру, има скулптури на птици на площада на свободата в Мариупол.

По-нататък, вдясно и не е показано на кадрите, е родилният дом номер три в Мариупол, който беше бомбардиран при известен инцидент миналия март.

Снимките на бременната Мариана Вишемирская, с окървавено лице, слизаща по осеяни с развалини стъпала, бяха широко разпространени на фона на възмущението от нападението. Тя оцеля и роди на следващия ден. Сред жертвите е още една бременна жена.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече това военно престъпление, но руското посолство в Лондон заяви, че болницата вече не се използва, а вместо това се използва от членове на полка Азов, който беше създаден като доброволческа милиция с връзки с крайната десница през 2014 г., но оттогава е включен в Националната гвардия на Украйна.

Путин отби от авеню Миру точно преди пътят да стигне до Театралния площад - мястото на смъртоносна бомба, за която се смята, че е убила най-малко 300, а вероятно и 600 цивилни.

Цивилни са използвали сградата като скривалище от обсадата, а голям надпис "деца" бе изписан на руски пред театъра. При удара сградата се е срутила. Русия отрече да го е бомбардирала и обвини батальона "Азов". През декември украинските градски власти в изгнание заявиха, че Русия разрушава руините на театъра.

Русия "разбра къде има концентрация на хора и умишлено унищожи тези места, убивайки хора. Те систематично работиха върху това", каза Бойченко.

След това кадри показват Путин на пешеходна обиколка на нов жилищен комплекс, за който се твърди, че се намира в квартал Невски в Мариупол. Той е ръководен от Хуснулин, който му показва някои планове за реконструкцията. Той също така е видян да разговаря с хора, за които руските медии казват, че са местни жители, и също така посещава апартамент, за който му е казано, че се състои от три стаи.

Невски е нов квартал, състоящ се от дузина жилищни блокове в западната част на града. Той е кръстен на река Нева, на която се намира родният град на президента Владимир Путин, Санкт Петербург.

Кметът Бойченко каза, че много от построените от Русия сгради са в покрайнините на града. „Те построиха това само за да докажат, че тяхната версия за случващото се там е вярна. Но те лъжат! Те лъжат, че са дошли да освободят града. Те го унищожиха. Този град вече не съществува. И отнема 20 години, за да възстанови го!" той каза.

Жителите на Мариупол казаха на BBC, че се издигат нови сгради и някои от повредените от руската армия се премахват. ООН изчислява, че 90% от жилищните сгради са повредени или унищожени при руското нападение.

Норвежкият журналист Мортен Рисберг, който посети Мариупол през декември, каза, че е видял "мащабно възстановяване и реставрация" на фона на "разрушение, където и да погледнеш".

„Те променят имената на улиците и боядисват украинските цветове с руски цветове и поставят руски знамена навсякъде“, каза той пред BBC. Повечето от останалите цивилни в града „се фокусират само върху оцеляването“, каза той.

Президентът Путин е видян да се разхожда из интериора на концертна зала в Мариупол. Руските държавни медии казаха, че това е концертната зала на Филхармонията, а BBC потвърди, че кадрите съвпадат с интериора на залата.

Това е същата сграда, за която ООН предупреди, че ще бъде използвана за организиране на дела срещу украински войници, които се противопоставиха на руските сили в продължение на месеци в масивния завод за желязо и стомана Азовстал в Мариупол. Русия най-накрая пое пълен контрол над Мариупол през май, след като защитниците се предадоха.

Изображения, публикувани в социалните медии през август - включително от украинските власти - изглежда показват метални клетки, изграждани на сцената. Според ООН наказателното преследване на военнопленници за участие във военни действия е военно престъпление.

Но процесите така и не се състояха, тъй като военнопленниците по-късно бяха част от размяната на затворници за 55 затворници от Украйна, включително прокремълския бивш депутат Виктор Медведчук.

Последните кадри от вътрешността на концертната зала показват, че вътрешността на сградата е преустроена и клетките вече не се виждат.

По време на обсадата концертната зала, подобно на драматичния театър, е била използвана от цивилни за подслон. Културните институции са "където хората се крият в мазета и чакат руският терор да свърши", каза Бойченко.

Преди инвазията това е било мястото на фестивала за класическа музика Mariupol Classic. Бойченко каза, че фестивалът е „страхотен празник на класическата музика за хората от Мариупол“, който привлича артисти от чужбина и други части на Украйна.

„На този фестивал винаги се събираха много хора, за да усетят настроението, което винаги цареше в Мариупол“, каза той.

В по-късен кадър се вижда как президентът Путин посещава мемориал от Втората световна война, построен в памет на съветските войски, които превзеха града от нацистка Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase