Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа законопроект, който криминализира дискредитирането на всички участници в инвазията в Украйна, съобщи „Джеразалем пост“.

Преди това законът криминализираше критиките срещу руските въоръжени сили. Новото законодателство обаче ще наказва всякакви публични действия срещу членове на формированията, които участват във войната в Украйна, включително доброволчески отряди.

Максималното наказание за критикуване на военните сили също е увеличено от пет на седем години. Наказанието лишаване от свобода ще се изпълнява от държавата, ако "нарушителят" е извършил подобни действия в рамките на дванадесет месеца.

Други промени във военното законодателство включват присъда до 15 години затвор за публичното разпространяване на "умишлено невярна информация", уточнява БГНЕС.

Освен това законът издава наказателна отговорност за незаконно влизане в държавен обект. Наказанието за това варира от глоба в размер на 500 000 руски рубли (приблизително 6 495 долара), ограничаване на свободите или лишаване от свобода за срок до две години.

В допълнение към новия закон се очаква Русия да промени възрастта за военна служба, която се прилага два пъти годишно.

Понастоящем възрастта за призоваване е от 18 до 27 години и вероятно ще бъде променена на 21-30 години, според министерството на отбраната на Обединеното кралство. Промяната ще означава, че учениците вече няма да могат да използват по-нататъшното си образование като причина да избягват военната служба.

Обединеното кралство заяви, че според него мотивът за тази промяна е да се увеличи броят на професионалните войници.

Министерството също така твърди, че стотици млади мъже са били принудени да служат поради административни пропуски или поради открито изнудване.


 

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 6 дни

Господ си знае работата. Диктаторите и бандитите ще си получат заслуженото.До края на 2023.

136

донкихот

преди 1 седмица

До карачанаковкато вкара всички у затворо кой ще убива в украина

135

карачанаков

преди 1 седмица

До Анонимен 141 Да ужасно си прав ,,Хората на Пригожин понесоха тежки загуби край Бахмут,,"Вагнер" планира да наеме още 30 000 бойци до май,, затова трябва да се побърза.