Снимка: Bulgaria ON AIR

Еврокомисарят Тиери Бретон посети военните заводи в Сопот, за да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия.

"Целта е да бъдат произведени боеприпаси за попълване на запасите на страните-членки на ЕС, както и нашите съюзници от НАТО. Всеки конфликт и предоставянето на съответните боеприпаси води до изчерпването на складовите наличности. Това налага и тяхното своевременно попълване. Всяка една държава членка на НАТО е задължена да съхранява определени запаси от боеприпаси. Основната задача е увеличаване на производството и попълване на съответните запаси. Конкретно става въпрос за 155-милиметрови снаряди. Българската армия все още не използва такива снаряди, но с модернизацията на армията ще бъде променен и калибърът. Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и съответно данъците от производството да останат в България... Не е пряко свързано с предоставяне на въоръжение за Украйна", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в студиото на "Брюксел 1".

Той подчерта, че нова военна помощ за Украйна без решение на НС не може да се осъществи, а "неконтролираното предоставяне на въоръжение може да доведе до лишаване на българската армия от определени способности".

Министерството на отбраната правим всичко възможно, за да осигури експлоатацията на българските МиГ-29 поне до 2025 г.

"Ние работим по няколко опции. Първата беше със заместващи изтребители, втората беше с поддържане на самолетите МиГ-29. Засега не сме постигнали успех по отношение на заместващите изтребители и затова на преден план излезе вариантът да търсим двигатели за МиГ-29. Към момента тече обществена поръчка за доставка на ремонтирани двигатели. Има и възможности за предоставяне на двигатели за ремонт. Стараем се да дадем глътка въздух за изтребителната ни авиация поне до 2025 г., когато ще дойдат първите F-16", каза министър Стоянов.

Пред Bulgaria ON AIR военният министър отчете, че базата "Граф Игнатиево" вече се модернизира, за да приема самолети F-16. По време на служебното правителство са открити 17 строителни площадки, очакванията са, въпреки закъсненията, до средата на 2024 и началото на 2025 авиобазата Граф  да бъде модернизирана и спокойно да приеме изтребителите.

Военният министър категорично заяви, че 2% от БВП за отбрана са крайно недостатъчни.

"България има национален план за отделяне на 2% от БВП за отбрана през 2024 г. За 2023 г. е 1,85%. Този план е представен и пред нашите съюзници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен. Въпреки това 2% от БВП няма да бъдат достатъчни за модернизация на българската армия. Нашите съюзници вече коментират, че 2% трябва да бъде най-ниското ниво. Изпратили сме искане към МФ за 2% от БВП, но бихме се радвали и на 1,85%, както е в националния план. Ние държим на своето. Надявам се, че средствата за българската армия няма да бъдат орязани, иначе се стопира процеса на модернизация.", каза военният министър.

Димитър Стоянов уточни също, че в момента над 400 военни участват в охраната на държавната граница, също така подпомагат МВР в ремонта на оградата. Очакванията са мигрантският натиск да се засили.

"Очакванията за мигрантските потоци са, че ще бъдат засилени. Натискът върху границата ни е значителен. Не е необходимо всичко да бъде оставено в ръцете на човешкия ресурс. България искаше 2 млрд. от ЕС за укрепване на границата. Шансовете за предоставяне на финансови средства за дооборудване на българската граница са изключително големи. Над 100 км от границата не са защитени от технически средства. Не трябва да се забравя факта, че тази граница не е само българска и оставянето на ангажимента единствено и само на България не е коректно. Разходите за поддръжка би трябвало да бъдат споделени", категоричен е министър Стоянов.

А твърденията за изпращане на български войници в Украйна определи като "елементарни манипулации".

"Политически играчи изпитват слабост да се изправят срещу други играчи и затова се ориентират към страховете на хората и прехвърлят отговорности към служебното правителство. Манипулирането на общественото мнение с предоставяне на грешна информация определено се заиграва със страховете на хората. Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили бяха крайно неудачни в една сложна предизборна ситуация. Беше коментирано допълнително споразумение за изпращане на въоръжение в Украйна. Това не е вярно, ние просто стриктно изпълняваме решенията на НС", коментира министърът на отбраната.

Свалянето на американски дрон  от руски изтребител в Черно море посочи като "сериозен инцидент". По думите той можеше да се разрасне в нещо по-сериозно като ситуация.

"След няколко дни реакциите бяха различни и напрежението леко поспадна. Дронът е свален в международни води, т.е. не е в териториалните води на Руската федерация. Необходима е още информация, за да бъде направена точна оценка, с която към момента все още не разполагаме. Доброто в ситуацията е, че този инцидент не прераства в нещо по-сериозно", добави Стоянов.

450 милиона лева са средствата, които е предоставила България за Украйна, включително и за бежанците, дошли у нас. Хуманитарната помощ, предоставена от Министерство на отбраната, е в рамките на 7 млн. лв. очакванията са 50-60% от тях да бъдат възстановени по EPF. Министър Стоянов посочи, че вече е късно страната ни да участва в триъгълни сделки за военно оборудване.

"За съжаление, решението на НС за предоставяне на помощ на Украйна и съответно включването на България в такива триъгълни сделки беше прието в началото на декември. При тази ситуация се оказа, че няма желаещи страни от нашите съюзници, които да предоставят помощ на нас, а ние да предоставяме съответната подкрепа на Украйна. Такива сделки няма как да бъдат сключени поради простата причина, че третата страна вече липсва. Западната техника се предоставя директно на Украйна, а не през други страни. Беше изпуснато златно време за такива триъгълни сделки. Ние продължаваме да поддържаме морално остарялата техника в рамките на нашите възможности до извършване на модернизация на българската армия", посочи Стоянов.

Гледайте целия разговор на Милена Милотинова с министър Димитър Стоянов във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase