Снимка: БГНЕС

Във Воронеж, южно от Москва, военни служби за набиране на персонал изпращат заповеди до мъжете в наборна възраст, като им казват да актуализират информацията си за контакт.

По същия начин в района на Пенза, по-на изток, "се извършва изясняване на лични данни", твърди неназован военен служител пред държавната информационна агенция РИА-Новости, цитирана от "Радио Свободна Европа Русия"

В Удмуртия, в района на река Волга събирането на лични данни бе факт, който накара областния управител да се появи по държавната телевизия, за да се опита да увери хората, че няма задължителна мобилизация в ход, а просто призив към доброволци, желаещи "да защитят Отечеството, да защитават своите интереси".

През 13-те месеца, откакто президентът Владимир Путин започна това, което сега е най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, руските сили претърпяха големи, а някои западни официални лица говорят дори за  "катастрофални", загуби. Оценките, обявени наскоро от Държавния департамент на САЩ, сочат, че руските убити и ранени са над 200 000.

От своя страна Украйна, която стриктно пази в тайна загубите си, може да е понесла поне 120 000 жертви, според Washington Post.

Но Русия, изправена пред многократни неуспехи на бойното поле, на два пъти се обърна към мобилизация, за да добави хора към битката. През септември Путин шокира много руснаци, като обяви мобилизация на резервисти и други военнослужещи, за да вкара 300 000 нови служители в битката.

Сега, с разпръскваща зимна офанзива в района на Източен Донбас през втория месец и Украйна, която телеграфира за собствената си пролетна офанзива, руските официални лица отново се опитват да увеличат числеността.

В най-малко 42 области в страната вече изпращат призовки до отговарящи на условията мъже, според адвоката по правата на човека Павел Чиков. Един новинарски сайт, известен с това, че подкрепя правителствените политики, каза, че официалната цел е да бъдат привлечени до 400 000 мъже.

Каквото и да е това, не е мобилизация, настоява Кремъл.

"Няма такива дискусии", каза говорителят Дмитрий Песков, цитиран от информационните агенции на 15 март, когато беше запитан: "Кремъл обсъжда ли втора вълна на мобилизация?"

Но ако все още не е основна, задължителна повиквателна, може да се превърне в такава.

"Мисля, че рано или късно ще трябва да направят нова мобилизация", казва Дара Масикот, изследовател в областта на отбраната в RAND Corporation, базиран в САЩ мозъчен тръст, пред "Радоио Свободна Европа Русия". "Въпросът е как го правят. Вариант А е непрекъсната поредица от малки извиквания. Вариант Б е огромна, масивна мобилизация."

"Малко, непрекъснато попълване: това е, което системата може да поддържа. Това е, което Кремъл би искал за вътрешна стабилност", обяснява тя. "Това са специални методи за увеличаване на числата и когато това не доведе до нужния брой хора, те ще трябва да го ескалират."

"Втората вълна на мобилизация започна"

Русия от години се опитва да модернизира и надгради практиките и структурата на силите от съветската епоха, за да направи своите въоръжени сили по-пъргави и по-професионални. Все пак руските командири се съпротивляваха на прекратяването на задължителната военна служба и всички мъже между 18 и 27 години са задължени да служат една година.

По закон на тези войници е забранено да служат извън границите на Русия или в зони на бойни действия, въпреки че в началото на инвазията може би е имало погрешно изпращане на малък брой наборници в Украйна.

След като инвазията в Украйна се превърна във война на изтощение, руски военни служители сигнализираха от месеци, че вероятно ще са необходими нови войски за военните усилия.

Миналото лято Министерството на отбраната стартира кампания за връзки с обществеността за записване на доброволци, наречена "контрактники". Това усилие беше съчетано с по-упорити усилия на прословутата частна наемническа компания "Вагнер", която включваше набиране на затворници за битка в замяна на помилване.

През декември министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия ще увеличи общия размер на въоръжените си сили до 1,5 милиона, въпреки че каза, че това е насочено като цяло към разширяването на НАТО, по-специално предстоящото членство на Финландия в алианса.

Септемврийската заповед за мобилизация на Путин беше най-драматичният ход.

Процесът обаче бързо се превърна в хаос, с десетки публикувани оплаквания от новосъздадени части и техните роднини относно качеството на раздадените оръжия и оборудване, относно обучението, което са получили, или относно командирите, които контролират разполагането.

Според новинарския сайт Ura.ru новата кампания за набиране на служители се ръководи от Дмитрий Медведев, бившия президент, който сега е войнствен коментатор и заместник-председател на Съвета за сигурност на Путин и според сведенията има за цел да назначи 400 000 нови войници в цяла Русия.

Сайтът на 10 март съобщи, че служители са издали квоти за набиране на регионални военни власти: например по 10 000 души за Свердловска и Челябинска области; 9 000 за района на Перм.

Във Воронеж регионалното правителство обяви на 14 март, че се изпращат заповеди до неопределен брой мъже.

"Ние специално подчертаваме, че единствената цел на тези събития е единствено да актуализираме данните за военната регистрация във воронежските служби за военна регистрация и набор", казаха властите в публикация до Telegram. "Това е обичайната рутинна работа на военната служба, която се извършва постоянно: изясняване на данните за военната регистрация."

Масикот казва, че не е сигурна дали продължаващото изпращане на призовки по пощата е всъщност официална кампания за набиране на персонал, или просто военните вербовчици се опитват да подготвят своите бази данни и други системи за момента, в който действителната кампания започне.

Така или иначе, тя се съмнява, че служителите ще успеят да постигнат целите си за набиране на персонал.

"Много от това е просто фантастично: имам предвид кой ще се запише в руската армия, освен ако не е принуден?",пита тя. "Да, материалните облаги мотивират някои. Но все пак…"

Николай Митрохин, руски социолог от Бременския университет в Германия, преброи 31 региона, в които вече се изпращат документи и регистрационни документи.

"Втората вълна на мобилизация започна в Русия", каза той в публикация в Telegram. "Засега очевидно тестват системата за електронно счетоводство навсякъде, където е готова. Но все още не е ясно кой ще бъде извикан. Или всички имащи право, или само тези, които подпишат договор."

Митрохин също спекулира, че служителите няма да могат да изпълнят квотите на някои места и след това ще бъдат принудени да използват принудителни мерки, за да принудят мъжете да се запишат.

В южносибирския регион Чита новинарските доклади цитират Юрий Шувалов, военен наборник, който казва, че се организират нови учебни класове за резервисти във връзка с изпращането на призовки.

Междувременно два пъти годишно наборната военна служба - отделно от всяка допълнителна мобилизация - е планирана да започне на 1 април. Руските официални лица казаха, че се надяват да набират между 170 000 и 200 000 мъже през пролетната наборна служба.

Verstka, независим онлайн новинарски сайт, цитира неназовани служители във Воронеж и неназован сибирски регион, които казват, че кампанията за мобилизация ще се съсредоточи върху доброволците за момента и никой няма да бъде принудително въведен и изпратен в Украйна.

"Можете да откажете предложението да отидете на фронта", казва служителят пред Verstka.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase