Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase