Снимка: БГНЕС

Aко Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък, прогнозира заместник-председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Урмас Пает в интервю по БНР.

Естонският евродепутат от "Обнови Европа" не изключва и ядрен удар от страна на Русия не само в Украйна, но и в ЕС. Пает определя като "много глупаво" поведението на всички страни-членки, допуснали голяма зависимост от вноса на руски горива.

Пает не е слушал речта на Владимир Путин и коментира: "И не искам да я слушам. Не очаквам в нея да има нещо ново. Единственото послание, което той наистина би трябвало да отправи, е, че ще спре агресията и ще оттегли войските си от Украйна".

"Всъщност, той отправи послание точно в обратна посока - че няма да се даде и че Русия преустановява участието си в договора за стратегическите нападателни оръжия. С две думи, мирът не е на съседната улица... Мирът ще бъде наблизо, ако нормалните страни продължат да подкрепят Украйна, така че тя да отблъсне агресора. И е ясно, че това е единственият начин за урегулиране на ситуацията", категоричен е естонецът.

Според него е налице единството на страните-членки и на всички европейски страни.

"И като стана дума за санкциите срещу Русия, вече текат преговорите по 10-ия пакет. Това показва, че единството е доста широко. А и повечето европейски страни вече доставиха оръжия, както се разбра на конференцията в Мюнхен. Така че посланието, отправено в общественото пространство, е много ясно в това отношение. Разбира се, не се радвам на това, което прави Унгария. Но това е само една страна от общо 27. Така че единството го има в по-широк мащаб, а визитата на президента Байдън в Киев беше историческа. Тя показа, че западните страни са силно ангажирани да продължат с подкрепата си за Украйна, така че войната да приключи с изгонването на агресора от страната", коментира евродепутатът.

Пает коментира нежеланието на българската страна да изпраща повече оръжие и боеприпаси на Украйна така с предупреждението, че може да сме следващите в списъка на Русия.

"Моето послание към всяко правителство и власт, които не са така силно ангажирани, както би трябвало да бъдат, е: "Ако Русия не бъде изритана от Украйна, е само въпрос на време да видим нейна нова вълна на агресия и може би България също е в този списък".

Ако идеята на Путин е да възстанови Руската империя или прекия контрол на Русия върху страните, които бяха под контрола на СССР, то тогава страните от Централна и Източна Европа би трябвало да си научат урока от историята и да разберат, че Украйна в момента се бие и за нашата свобода. Войната не е в България, а в Украйна. И украинците се борят също за Естония, България и други европейски страни", категоричен е зам.-председателят на комисията по външни работи на Европейския парламент.

Признава, че за него е е крайно неразбираемо поведението на Орбан. "Какво и защо го прави и защо, например, Унгария не ратифицира протокола за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Единственото обяснение е, че Орбан би искал да се хареса на Москва. Но защо унгарският народ го подкрепя, за мен е напълно неразбираемо. Тези хора не са научили нищо от историята", коментира унгарската позиция евродепутатът.

Пает обаче не допуска нито Унгария, нито България да излязат от НАТО и ЕС заради средствата, които получават.

"Изборът на страните, които са в ЕС и НАТО, е свободен избор. А това означава, че те трябва да зачитат определени ценности. И като не ти харесват, да излизат оттам. Докато тези страни получават доста повече пари от европейския бюджет, отколкото внасят в него, никога няма да го направят", убеден е естонският евродепутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase