Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин говори на стадион "Лужники" на концерт, посветен на "Деня на защитника на Отечеството" и годишнината от руското нахлуване в Украйна, като призова за единство и отбеляза, че сега всеки жител на страната е защитник на отечеството, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си"

"Ние сме се събрали тук всъщност за празнично събитие, но знам, че само преди малко изслушах висшето военно ръководство на страната, че в момента се води битка на нашите исторически граници, за нашия народ", каза Владимир Путин от сцената на митинг-концерт на московския стадион "Лужники".

Според Путин думите "защитник на отечеството" имат мощен мистичен и сакрален смисъл.

На концерта в Лужники присъстват войници, завърнали се от Украйна с рани и увреждания.

"Днес те са подкрепени от цялата страна, което означава, че всеки, който прави това, до известна степен е и защитник на Отечеството", каза президентът.

Според Путин руските деца, които пишат писма в подкрепа на военните, също са защитници на Отечеството.

"Днес, защитавайки нашите интереси, защитавайки народа си, защитавайки нашата култура, език, територия, всички наши хора са защитници на Отечеството. Нисък поклон пред всички!" - каза Владимир Путин

Деца от украинския район Донбас, най-вече от град Мариупол, се качиха на сцената, притиснаха се до един руски военен и заявиха пред множеството: "Ние ще победим!".

АФП припомня обвиненията срещу Русия, че е отвлякла хиляди украински деца от окупираните от нея територии. Москва, обявила тези земи за анексирани, отрича и твърди, че е организирала съвсем законни осиновявания.

Ръководителите на руските окупационни власти в украинските райони също присъстваха на стадиона и даваха интервюта за руски държавни медии.

"Западът е съучастник във военните престъпления" на Украйна, обвини го Денис Пушилин, шеф на окупационните власти в Донецка област на Украйна, и осъди за пореден път "нацистката идеология" на Киев.

Владимир Путин обяснява решението си да разпали най-кръвопролитния конфликт в Европа от 1945 г., като обвинява Киев, че е организирал "геноцид" на рускоезичните в Украйна. Отговорен за ескалацията на конфликта според него е Западът, който доставя оръжия на украинския си съюзник.

Още по темата
Съобщава, се че на стадиона присъстват около 200 хиляди души, но това е по данни на организаторите.

В различни "Телеграм" канали се разпространяват съобщения, че на публиката на днешния концерт се обещават по 500 рубли (12 лв) за присъствие на трибуните. Учениците са освободени от учебни занятия, на бедните са обещани и безплатни хранителни пакети.

Вестник Moscow Times пише, позовавайки се на свои източници, че около 70% от държавните служители от Москва и Московска област ще бъдат доведени на концерта.

Припомняме, че във вторник руският президент отправи своето ежегодно послание пред Федералното събрание, по време на което той обяви спирането на участието на Русия в Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ) и по този начин отвори вратата за нова надпревара във въоръжаването.

Само след два дни се навършва една година от руското нахлуване в Украйна, като на този етап кампанията не върви според очакванията за Русия и нейните военни не могат да се похвалят със значителни военни успехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase