Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи обвини в интервю за Скай нюз руския президент Владимир Путин в опит "за износ" на конфликта в Украйна към нейната страна и други като Молдова и Грузия, предаде кореспондентът на БНР.

В интервюто, дадено за медията по време на Мюнхенската конференция за сигурността, Османи каза, че Путин се опитва да отклони вниманието на Запада от Украйна, като създаде други конфликти в Европа, като например в Молдова, Грузия или Западните Балкани.

Още по темата
В момент, когато правителството на Молдова твърди, че Русия се опитва да дестабилизира страната, като проруски политици организират протести в столицата Кишинев, Кремъл иска да постигне същото в Косово чрез съюзника си Сърбия, заяви Вьоса Османи. Тя допълни, че Русия използва същите методи като в Източна Украйна, за да разпали гражданска война.

"Те се опитаха да организират операции под чужд флаг. Те изпращат полувоенизирани сили, маскирани като цивилни, на наша територия по незаконни маршрути, а след това изпращат и оръжия", заяви Османи.

Косово не за първи път обвинява Русия, че помага на Сърбия да подклажда сепаратизъм сред сръбското малцинство в страната. Президентът на Косово отбеляза, че международната общност не прави достатъчно да възпре Русия от намеса в делата на нейната и на други държави.

Вьоса Османи предупреди да не се правят териториални отстъпки на Кремъл, докато западните съюзници търсят най-добрия начин за приключване на войната в Украйна. "Геноцидните режими не трябва да се възнаграждават с територии", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase