Снимка: БГНЕС

Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, който ръководи Чечения, заяви днес, че един ден планира да създаде собствена частна военна организация.

Рамзан Кадиров, съюзникът на президента Владимир Путин, който ръководи Чечения, заяви в неделя, че един ден планира да създаде собствена частна военна компания в стила на наемническата група "Вагнер" на Евгений Пригожин.

Възходът на "Вагнер" и други наемнически сили извън традиционните руски военни командни структури породи опасения сред западните дипломати, че такива групи един ден могат да представляват заплаха за стабилността в Русия.

В публикация в Телеграм Кадиров заяви, че "Вагнер", която се сражава заедно с руските войски в Украйна, е постигнала "впечатляващи резултати" и че частните военни образувания са необходимост.

"Можем уверено да кажем, че "Вагнер" е показал своите качества във военно отношение и е сложил точка на дискусиите за това дали такива частни военни компании са необходими или не", заяви Кадиров, който ръководи Чеченската република от 2007 г. насам.

"Когато службата ми към държавата приключи, сериозно планирам да се конкурирам с нашия скъп брат Евгений Пригожин и да създам частна военна компания. Мисля, че всичко ще се получи", каза 46-годишният Кадиров.

И Кадиров, и Пригожин ръководят силите в Украйна до голяма степен автономно от руското военно командване и са верни съюзници на Путин, но също така са се изказвали публично срещу ръководеенето на военните действия във войната в Уккрайна.

Групата "Вагнер" играе все по-значима роля във войната на Русия в Украйна, като оглавява продължилото месеци нападение срещу град Бахмут в Донецка област.

Кадиров, син на бившия чеченски президент Ахмад Кадиров, който беше убит при бомбен атентат в Грозни през 2004 г., е сключил негласен съюз с Пригожин, като взаимно засилват критиките си към висшето военно ръководство на Русия и призовават за по-решително участие в конфликта.

Пригожин, който прекарва последното десетилетие на Съветския съюз в затвора за кражби и измами, от години е съмишленик на Путин.

Неговата група за кетъринг се сдобива с държавни поръчки, което му спечелва прозвището "готвачът на Путин", докато той изпраща наемници от "Вагнер" да се бият заедно с руски военнослужещи в Сирия и в конфликти в Африка, за да подкрепят геополитическите интереси на Русия.

След години на отричане, миналата година той призна връзките си с Вагнер и заяви, че се е намесвал в изборите в САЩ.

Натрупващите се доказателства сочат, че Кремъл е предприел действия за ограничаване на това, което смята за прекомерно политическо влияние на Пригожин, като му е наредил да спре публичните си критики към руското министерство на отбраната и е посъветвал държавните медии да спрат да споменават името му или това на „Вагнер”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase