Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

"Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза икономистът Алекс Исаков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.

Коментари Напиши коментар

316

Банкеръ

преди 1 месец

Приходите на Русия са намалели,а разходите за горива на Европейците са се увеличили.Значи са съгласни да плащат повече,само и само да не плащат на Русия.Поляците вече взеха да мънкат,че Норвегия ставала още по богата.Мани ами и не им продават евтино,като Ушанките.Немците пък направо си скубят косите на бензинистанциите.Важно е да си в играта,не е важно дали печелиш.

315

Лекар ихтиманец

преди 1 месец

Министерството на финансите е сграда и тя не може да говори!

314

Анонимен

преди 1 месец

Путин: Санкциите са от голяма полза за Русия.