Снимка: БГНЕС

Украинският пристанищен град Одеса е без ток от сутринта след сериозна авария в електропреносната мрежа, предаде ДПА, като се позова на компанията "Укренерго".

"Трансформатор се повреди тази сутрин в една от високоволтовите подстанции, снабдяващи с електричество град Одеса, която е била поправяна, след като е била повредена от руски атаки", заяви "Укренерго" в своя канал в Телеграм.

Одеска област е един от регионите, които са най-тежко засегнати от руски ракетни нападения. "Всички високоволтови подстанции в региона са били повреждани", каза "Укренерго".

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че аварията е причинила прекъсвания на тока в Одеса и околността, посочва Ройтерс.

"Ситуацията е тежка, мащабът на повредата е значителен, невъзможно е бързо да бъде възстановено електрозахранването", написа той в Телеграм.

По думите му властите работят за възстановяване на електрозахранването за важната инфраструктура и жилищните сгради, които се нуждаят от ток за отопление.

Премиерът каза, че е наредил на енергийното министерство да осигури за Одеса всички мощни генератори, които са му налични.

Шмигал заяви, че също така е наредил на външното министерство да се обърне към Турция с молба за изпращане на кораби-електроцентрали за Одеса. (Илиян Могиларски, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase