Снимка: архив, БГНЕС

Руснаците са закупили рекордно количество златни кюлчета през 2022 г., сочат данни на финансовото министерство в Москва, предаде Ройтерс. Данъчни облекчения върху ценните метали са окуражили хората да прибегнат до тази сигурна инвестиции, посочва агенцията.

През март миналата година Москва отмени 20-процентния ДДС върху търговията с физическо злато в опит да накара хората да спрат да купуват долари. Освен това беше отменен и подоходният данък върху печалбите от продажба на златни кюлчета, което допълнително засили търсенето.

Според официалните данни руснаците са купили около 50 тона златни кюлчета или десет пъти повече от преди година. Най-търсени са кюлчетата от 1 килограм, които са 60 на сто от продадените.

Цифрите не са окончателни и покриват периода само до края на ноември, посочват от финансовото министерство.

Държавната ВТБ банка е продала 33,8 тона, като клиентите са вложили в благородния метал 50 милиарда рубли (711 милиона долара).
(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

64

До 60

преди 1 месец

Златото,което е на кюлчета е проба 999 и няма отенъци.Нещо не са ти ясни каратите.Мани ами и струва 142 лева грама.значи кюлче 1кг струва 142хиляди.В бижутерията такова злато не се използува и повярвай не е заради икономия.Просто злато без примеси е меко и се драска с нокът.и

63

процедурно питане

преди 1 месец

а що не купуват рубли..ха.ха

62

Анонимен

преди 1 месец

По време на война държавите конфискуват спестяванията на раята ЗА ОБЩОТО ДОБРО. Всичко що е в банката може да бъде конфискувано.