Снимка: БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване е посветен на набирането на руски затворници в редиците на частната военна компания "Вагнер", съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Набирането на затворници от ЧВК "Вагнер" е спаднало значително от пика си между лятото и есента на 2022 г.

По данни на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия (ФСИН), публикувани на 31 януари 2023 г., броят на лишените от свобода в страната е 433 хиляди души - с 6000 по-малко от ноември 2022 г.

Други данни на ФСИН показват, че от септември до ноември 2022 г. броят на затворниците е намалял с 23 хиляди души. Основният фактор за това намаление, според британското разузаване, е набирането в редиците на Вагнер.

В допълнение, отделни доклади от фронта на украинската армия показват, че Русия е по-малко вероятно да прибягва до тактиката на атаки в масивни "живи вълни", включващи затворници от "Вагнер" в ключови райони.

Сериозното напрежение между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се прехвърли в общественото пространство. Съперничеството между различни групи от руския елит вероятно е отчасти причината за намаляването на потока от осъдени на фронта.

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наема за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase