Снимка: БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални каза, че ще бъде преместен в суров изолатор за шест месеца, тъй като неговите съюзници обвиниха президента Путин, че "го е убива бавно".

46-годишният Навални беше арестуван преди две години, когато се върна в Москва от Берлин, където прекара шест месеца, възстановявайки се от почти смъртоносно отравяне с "Новичок", за което се смята, че е извършено от руски агенти. Той беше вкаран в затвора за девет години, след като беше осъден по обвинения в измама, които според критиците са отмъщение за разобличаването от негова страна на корупцията в Кремъл.

"Не съм имал посещения от осем месеца и вчера ми казаха, че ще бъда преместен в затвор от килиен тип за максималния възможен срок от шест месеца", каза Навални в съобщение, предадено на неговите поддръжници и публикуван в Twitter. "Там не са разрешени посещения. Това означава повече от година без посещение. Дори маниаците и серийните убийци, излежаващи доживотни присъди, имат право на посещение, но аз нямам."

Неговите съюзници казват, че здравето му се е влошило бързо през последните седмици. Вадим Кобзев, адвокат на Навални, каза, че опозиционният лидер страда от силни болки в стомаха и че е отслабнал със 7 кг. Той казва, че лекарите в затвора го лекуват с "огромни дози" неподходящи антибиотици и обвини Кремъл, че се стреми да "унищожи здравето на Навални".

"Путин се опита бързо да убие Навални", написа в социалните мрежи Кира Ярмиш, говорителката на Навални. "Сега той го убива бавно и го измъчва."

Навални е държан в наказателната колония ИК-6 с максимална сигурност в Мелехово. Той е прекарал повече от сто дни в наказателни килии през последните шест месеца за предполагаеми нарушения на затворническите правила, като например не закопчаване на горното копче и пране в неподходящо време.

Почти 500 руски лекари подписаха отворено писмо до Путин миналия месец с искане Навални да получи достъп до задоволително здравеопазване. По това време Навални твърдеше, че служителите на затвора умишлено са го поставили в килии със затворници, страдащи от инфекциозно заболяване. Той изглеждаше изтощен, когато се появи на съдебно заседание чрез видео връзка миналата седмица.

Навални редовно се обявява против нахлуването в Украйна, наричайки го престъпление и призовавайки руснаците да протестират. Неговите съюзници избягаха от Русия през 2020 г., след като Кремъл ускори бруталните си репресии срещу неговата антикорупционна група, която Москва определи като "екстремистка" организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase