Снимка: БГНЕС

Ежедневният доклад на британското разузнаване от 2 февруари се фокусира върху трудностите при износа на руски оръжия, причинени от войната в Украйна, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

Нахлуването в Украйна и международните санкции изглежда подкопаха ролята на Русия като надежден износител на оръжие. Още преди войната делът на Русия в международния оръжеен пазар започна да намалява. Сега, избирайки между доставката на нови оръжия на партньорите и разполагането им в Украйна, руските власти най-вероятно предпочитат второто.

Недостигът на части също има вероятност да засегне производството на оборудване за износ, като например бронирани превозни средства, бойни хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

В допълнение, способността на Русия да обслужва съществуващи договори - да доставя части и да извършва поддръжка - вероятно ще бъде сериозно подкопана за поне още три до пет години.

През седемте месеца до 31 октомври 2022 година в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и германската Infineon AG.

През март тази година в корпоративния регистър на Турция се появява нова фирма. Azu International Ltd Sti се описва като търговец на едро на ИТ продукти и седмица по-късно започва да доставя американски компютърни части за Русия, обаче разкрива "Ройтерс".

Коментари Напиши коментар

71

Хитър Путин

преди 1 месец

вместо да продава оръжие и газ, той изпуска газа у въздуха а оружието по блока на съседите..еми умен е Вопвата, няма що

70

Боби

преди 1 месец

До ПЛАГИАТИ - Хуго Шмайзер изобщо няма нищо общо(освен като генерална концепция) с АК-47 Калашников. Шмайзер и Калашников никога не са се виждали Очи в Очи. Шмайзер е "работил" в Тула Калашников в ИЖЕВСК на над 1000км разстояние или си мислиш че уикендите са си ходили на гости на риба

69

Анонимен

преди 1 месец

Чакайте сега - кое е вярното ?! Нали боеприпасите на Русия свършваха , карат с танкове от ВСВ и от Студената война ?!Какъв оръжеен пазар , какъв износител на оръжия , какви пет лева ?! Разберете се сами със себе си вие (дез)информаторите , ние сме лесни ...