Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия няма какво да губи. Никой не вярваше, че ще се случи 24 февруари и атаката срещу Украйна, но тя се случи. Сега никой не вярва, че Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. Това, което прави впечатление напоследък, са и множеството антибългарски статии, които се появяват напоследък в многото руски сайтове. Тези, които управляват в момента Русия, спокойно са в състояние да ни сложат в т.нар. "руски многонационален народ". Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Има един водещ, ключов конфликт - войната в Украйна. Всички останали конфликти като логика, са подчинени на него. Такива конфликти са ирано-израелската война, конфликът в Нагорни Карабах. Тази поляризация много силно оказва влияние на това, което се случва в Близкия изток. Близкият изток е продължение на фронта от Украйна. Когато започна войната казах, че фронтът започва от Беларус, минава през Донбас, минава през Крим и слиза надолу към Сирия. Това беше в самото начало, когато още Иран не се бе ангажирал. Иран официално не предоставяше ракети, каза гостът.

"В момента САЩ тренират с Южна Корея отблъскване на ядрен удар, посрещане на ядрена атака и ме е страх, че ние се изправяме пред много неприятен психологически момент, в който... Целият свят не вярваше, че ще се случи 24 февруари. Страх ме е да не се окажем в същата ситуация", предупреди гостът. Запитан дали говори за ядрено оръжие Чуков каза: "Страх ме е. Много зависи от това как ще се развият събитията на терен. Ръководството на Кремъл е решено до краен предел да не губи войната. Но като гледате ситуацията на къде върви, такива изводи са силно преувеличени. Вероятно на пролет ще имаме промени на бойната линия".

"Относно неупотребата на ядрено оръжие.. знаете има тактическо и стратегическо. Тактическото не би било много далеч от мислите на хората, които в момента държат ядреното куфарче на Кремъл и които ако видят, че техните войски са изтласкани до международно признатите граници, ме е страх, че биха изпаднали в такова психическо състояние, което да наподобява 24 февруари. Дано да не съм прав. Но и в 24 февруари никой не вярваше, а се случи".

На въпроса какво би постигнала Русия с използването на ядрен удар, освен да се легитимира тотално като най-човеконенавистната държава в света професорът каза, че и в момента статутът ѝ е точно такъв. "Тя няма какво да губи. Видяхте вече е на път да се конституира Международния съд за военни престъпления, видяхте резолюциите на Европейския парламент, готви се специален състав на Международния наказателен съд и то за тези, които в момента са в Кремъл. Обезщетения? Много ясно, че те трябва да платят. Тази изолация, в която в момента се намира Русия, е безпрецедентна. Не виждам, докато няма смяна на екипа в Кремъл, ситуацията да може да бъде променена. Русия няма какво да губи".

"Има анализи, които казват, че Кремъл е разделен на три течения. Управляващото е течението на садистите, включително Рамзан Кадиров, Евгений Пригожин. Има и такива, които са лакеи, а има и такива, които чакат, но може да се окажат още по-луди. И това е възможно. Никой не може да предрече какво ще се случи в Кремъл", коментира той.

Относно развоя на войната професорът изтъкна, че цялата армия, с която Русия нахлу в Украйна, вече я няма. "180 000 души просто ги няма - или са убити, или са ранени. Това е тотална касапница и това, което се готви през пролетта може би е удвоено по две. Но това е логиката на войната. Няма как да бъде оставен Путин, защото аз съм убеден, че той няма да се спре само до тези четири окупирани територии, а ще върви много плътно на запад. Молдова. Може би и малко по-нагоре, на северозапад. Тази година Полша има намерение да се окаже с втората сухопътна армия в Европа. Вдига своя военен бюджет на четири процента от БВП. Нещо, което е безпрецедентно в историята на тази държава".

"Тук, на Балканите, вътрешнополитическият дебат е изместен, докато там, в Полша, в Прибалтийските републики, нещата стоят по съвсем различен начин. Спомняте си какво заяви Путин, че границите на Русия са границите на Съветския съюз. Това, което прави впечатление напоследък, са множеството антибългарски статии, които се появяват напоследък в многото руски сайтове. Дори имаше една, която ме шокира, че Путин не трябва да допуска грешката на Сталин - че не трябва да оставя независима България. Нещо, от което на човек могат да му се изправят косите. Но тези, които управляват в момента Русия, спокойно са в състояние да ни сложат в т.нар. "руски многонационален народ". Виждате Митрофанова, че отива във Външно министерство без преводач, говори с журналисти без преводач. Тя се чувства у дома си".

Всичко ще зависи от съдбата на войната в Украйна. Страх ме е, че притиснат до стената, Путин ще покаже, че са му приятели Кадиров и Пригожин, заключи Владимир Чуков. "Това е възможно най-жестокото и безпардонното. Всеки Божи ден те избиват хора. Отделно, на терен виждате жестокостите, типични за "Вагнер". За тази армия сме говорили още преди войната в Украйна. В Сирия правеха неща, които са немислими с Виенската конвенция за военнопленниците. Това, което правят и в Африка. Всичко това ще бъде превърнато вече в норми на поведение".

По думите му войната в Украйна силно поляризира света. И върху най-малките и дребни конфликти тя хвърля своята сянка. За съжаление и върху този вечен конфликт Израел - Иран, там, където има огромни ресурси, огромна военна технология, невероятни стратегии и за съжаление, сянката на ядреното оръжие.  

Ние всички искаме войната да приключи възможно най-скоро, но много често нашите отговори отразяват нашето желание, подчерта събеседникът. "Мислим като европейци и за това казахме - Путин няма да нападне Украйна. Реалностите обаче са коренно различни. Много ми се иска да кажа, че 2023 година войната ще приключи, но по-скоро трябва да си необоснован оптимист, за да го предречеш, защото Путин си е поставил за цел неща, които са реално невъзможни", смята Чуков.  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase