Снимка: БГНЕС

Не всички в Русия са безразлични към случващото се в Украйна. Край паметника на украинската поетеса Леся Украинка,  до голяма степен неизвестен паметник, скрит сред бруталните жилищни блокове на Москва, стои Наталия Самсонова. Тя споделя пред BBC, че си  представя приглушените писъци на затрупаните под развалините, огъня и миризмата на дим, скръбта на майката, която е загубила съпруга си и малкото си дете под руините на сградата в Днепър, бомбардирана от Русия. Тя си представя, че не може да диша.

Паметникът на Леся до голяма степен се е превърнал в антивоенен мемориал във време, когато малцина в Русия се осмеляват да протестират срещу конфликта.

"Не знам какво друго мога да направя... Исках да покажа, че не всички са безразлични към войната и че някои хора все още имат съвест", казва тя, а очите й се пълнят със сълзи. За втори път тя се връща, за да постави цветя на импровизирания мемориал на жертвите на атаката от 14 януари, при която загинаха 46 души и бяха ранени повече от 80. Тя минава покрай него, когато идва да посети майка си, която живее наблизо.

Това е най-близкото до антивоенна демонстрация в Русия тези дни. Докато съобщението на Владимир Путин за нахлуването в Украйна изкара хиляди на улицата миналия февруари, правителството методично потъпква общественото несъгласие, арестува хиляди и притиска много други да избягат от страната.

Сега, повече от 10 дни след ракетния удар в Украйна, едва шепа московчани все още идват да отдадат почит на загиналите. Възрастен мъж мълчаливо се покланя на статуята и се прекръства, докато минава. Връщайки се от клас тази седмица, Иля, ученик, се навежда да прочете съобщенията, оставени на статуята. Те включват изображение на разрушената сграда в Днепър и табела с надпис: "Украйна, ние сме с теб!"

Ала от дни полицейска кола с мигащи светлини е паркирана до статуята, предупреждавайки желаещите да отдадат почитта си със заплаха от арест или по-лошо.

"Няма къде да се противопоставим или дори да скърбим, или да се молим за мъртвите", казва Иля, посочвайки двама офицери, стоящи близо до статуята. "Напрежението... е твърде голямо. Ще избухне."

Това не е празна заплаха. Миналата седмица жена беше арестувана близо до статуята, защото държеше табела с надпис "Украйна не е наш враг, те са наши братя", съобщават от BBC. В петък съдът потвърди ареста на Екатерина Вареник за "съпротива при арест". "Всички сили на злото бяха срещу Екатерина днес", казва нейният адвокат.

Докато руската инвазия в Украйна наближава първата си годишнина, Кремъл изглежда примирен да се впусне по-дълбоко във война, която вече остави десетки хиляди жертви.

Миналата седмица западните страни одобриха пакет от военна помощ, който ще изпрати стотици бронирани превозни средства, както и основни бойни танкове Leopard и Abrams, като ясен сигнал, че Западът се е ангажирал да помогне на Украйна да се защити и да си върне територията от руска окупация.

Смята се, че повече от 100 000 руски военни са били убити или ранени от началото на конфликта, което е довело до първата мобилизация в страната след Втората световна война. Стотици хиляди са били изпратени за военно обучение и евентуално разполагане в Украйна, докато стотици хиляди са избягали от страната, за да избегнат призовката. Говори се за втора мобилизация през следващите месеци.

Русия осъди обещанията за военна помощ, докато обвиняваше Запада в "пряка намеса" в конфликта, заявявайки, че "напрежението ескалира". Що се отнася до танковете, говорител на Кремъл каза, че те ще "изгорят като останалите".

Смята се, че и двете страни тестват шанса за нова офанзива през пролетта, която се надяват да доведе до решителен пробив. Предварително Русия продължи стратегията си за изстрелване на залпове от управляеми ракети и безпилотни летателни апарати "самоубийци", за да атакува гражданска инфраструктура, прекъсвайки електрозахранването и отоплението на украинските градове при минусови температури.

Такава беше и целта на неточната противокорабна ракета X-22, която се удари в жилищен блок в Днепър следобед на 14 януари в един от най-смъртоносните единични удари от началото на войната. Проруски активисти, подиграващи опечалените на импровизирания мемориал в Москва, повториха официалното обяснение: че ракетата е ударила сградата само защото е била ударена от украинската противовъздушна отбрана.

В отговор на атаката малки групи руснаци започнаха да организират мемориали в градове из страната: на статуя на украинския писател Тарас Шевченко в Санкт Петербург, бюст на същия писател в южен Краснодар и на мемориал на жертвите на политически репресии в уралския град Екатеринбург. Мемориалите са рутинно c научени от общинските служби, но се появяват отново на следващия ден.

Докато Самсонова говори, двама полицаи наблюдават от колата си, напомняйки, че дори такова безобидно предизвикателство към войната се възприема от правителството като заплаха.

"Това е най-малкото, което човек може да направи", казва Самсонова. "Да бъдеш човек, да изразиш съболезнованията си. Страхувам се, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече хора ще забравят какво означава да си човек."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase