Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Всички наши страни трябва да отстояват една позиция - тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат", каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар. Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог.

Макрон е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

Той попита реторично как би могъл да бъде запазен един свободен и стабилен световен ред, "ако си затваряме очите пред една империалистична война". АФП определя тези негови думи пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, като намек към Китай.

Пекин и Москва се представят като геополитическа противотежест на Запада, воден от Вашингтон. Подложена на санкции след инвазията си в Украйна, Русия се стреми да засили своите връзки с Китай, който от своя страна не осъди изрично войната.

По-рано снощи френският президент и иракският премиер Мохамед Шия ас Судани обявиха укрепване на двустранното сътрудничество, по-конкретно в ключов сектор като енергетиката. Вчера Судани се срещна с представители на големи френски компании, след като в четвъртък подписа с Макрон "договор за стратегическо партньорство".

Ирак е богат на петрол и газ и би могъл да компенсира Русия като доставчик за Европа.
(БТА, Николай Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase