Снимка: БГНЕС/EPA

Руското правителство е поръчало изграждането на 25 наказателни лагера в окупираните и анексирани територии в Украйна. 12 от затворите ще бъдат изградени в Донецк, 7 в Луганск, 3 в окупираните части на Херсонска област и 2 - в Запорожка област, където ще бъде изграден и лагер от открит тип. Властите вече са взели съответното решение, става ясно от публикация в държавния "Парламентарен вестник".

Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Има стотици съобщения, че държаните в тях стават жертва на тежко физическо и психическо насилие. В наказателен лагер от месеци е и руският опозиционер Алексей Навални.

По данни на правозащитната организация "Русия зад решетките" частната паравоенна милиция "Вагнер" досега е набрала около 50 000 затворници от руските затвори, които са се включили във войната в Украйна. От тях обаче само около 10 000 са все още на служба, а останалите са загинали, били са ранени, пленени или са дезертирали, съобщава организацията.

Украинският генерален щаб съобщи, че заради големите си загуби "Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници.

Според Олга Романова от "Русия зад решетките" дезертирането на войниците може да се превърне в сериозен проблем за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин не бива да показва тези данни на Владимир Путин, каза Романова, цитирана от "Дойче веле".

Олигархът, известен като "готвача на Путин", има неограничени правомощия да рекрутира затворници при условие, че ги контролира изцяло. Пригожин, който също е бил в затвора по съветско време, набира част от затворници лично. При вербуването той им обещава, че ще бъдат освободени след края на военната служба. В същото време заплашва дезертьорите с екзекуции по бързата процедура.

Видеоклип, разпространен от войниците на Вагнер преди седмици, цели да покаже сериозността на заплахата: на него се вижда как затворник е пребит до смърт с чук. Преди това мъжът е бил военнопленник в Украйна, но се е върнал в Русия по време на размяна на пленници.

 

Коментари Напиши коментар

205

Анонимен

преди 2 месеца

Фашагите вече имат право на избор, или да изгният в полето, или да ги пратят в лагер от открит тип, през януари...

204

Статистика за 2023 г

преди 2 месеца

Вместо да ми цъкат подло и анонимно минуси казашките торлове, защо не вземат да напишат: има ли друга държава в света днес, освен Империята на злото САЩ с повече от 2 милиона затворници и има ли друга държава с повече затворници като процент на глава от населението от САЩ??? Чакам...

203

Статистика за 2023 г

преди 2 месеца

В момента в САЩ има 2 милиона затворници на 300 милиона население - в САЩ 6 човека от 1000 лежат в затвора. В Русия има 417 490 затворници на 140 милиона население - 3,5 човека от 1000 са в затвора. В Китай има 1 690 000 затворници на 1,5 милиарда население - 1 човек от 1000 е в затвора. В никоя държава по света няма повече затворници от САЩ, нито като абсолютна бройка, нито като процент от населението. Ясно е кой е СВЕТОВНИЯТ РОБОВЛАДЕЛЕЦ