Снимка: БГНЕС

В Русия се разгаря публичен конфликт между ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и бившия "министър на отбраната на ДНР" Игор Гиркин-Стрелков.

Гиркин-Стрелков напоследък често критикува Пригожин за големите загуби на "Вагнер" в битките за Бахмут и Соледар, както и за практиката на извънсъдебни екзекуции, която се използва от "вагнеровците". Самият Гиркин нарече Пригожин "човек с минало на престъпник и слуга" и призова да не го допускат до публичното пространство на Руската федерация.

След това Пригожин покани Гиркин-Стрелков, който вече два пъти безуспешно се опитва да се включи във войната в Украйна, да се присъедини към "Вагнер", за да покаже "как се воюва" на практика.

"Разговарях с командирите на ЧВК "Вагнер", въпреки крайно негативното отношение към Гиркин, успях да ги убедя в моето решение. Аз, като старши началник на ЧВК "Вагнер", каня г-н Гиркин на фронта, за да проверя правилността на позицията му и да използвам, както той твърди, бойния му опит. Предлагам му да дойде на територията на ЛНР, за да бъде назначен на ръководна длъжност, според компетентността му, в някое от щурмовите подразделения. Разбира се, никой няма да може да му предложи висока позиция, той трябва да покаже способностите си. Време е да преминем от думи към дела", пише Пригожин в канала си в Telegram.

В отговор Стрелков заяви, че е готов да се присъедини към редиците на ЧВК, но само ако предложението към него бъде "надлежно оформено".

"Готов съм да обмисля такова предложение, ако то е правилно формулирано и не изглежда като подигравка или специална клопка за мен. Подобни предложения, направени публично чрез Telegram, са, разбира се, глупости. Само че аз не съм и смятал да искам да се присъединя към неговия "Вагнер", но тъй като той говори за такава възможност, ще бъда готов да разгледам въпроса, ако предложението е в сериозна, а не в публицистична форма", заяви Стрелков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase