Снимка: БГНЕС

Бойците на групата "Вагнер" се превърнаха в пехотата за еднократна употреба на руската офанзива в Източна Украйна, но документ на украинското военно разузнаване, разгледан от CNN, показва колко ефективни са били те около град Бахмут, и колко трудно е да се бие срещу тях.

"Вагнер" е частен военен предприемач, управляван от олигарха Евгений Пригожин, който е много видим на фронтовата линия през последните седмици. Напоследък той си приписва и заслугите за руския напредък. Бойците на "Вагнер" участваха активно в превземането на Соледар, на няколко мили североизточно от Бахмут, и районите около града.

Украинският доклад – от декември 2022 г. – заключава, че "Вагнер" представлява уникална заплаха отблизо, дори когато понася изключителни жертви. "Смъртта на хиляди войници от "Вагнер" няма значение за руското общество", се казва в доклада. "Щурмовите групи не се оттеглят без команда... Неразрешеното изтегляне на екип или без раняване се наказва с екзекуция на място."

Прихванатите телефонни разговори, получени от източник от украинското разузнаване и споделени с CNN, също показват безпощадно отношение на бойното поле. В едната се чува войник да говори за друг, който се е опитал да се предаде на украинците.

"Вагнеристите го хванаха и му отрязаха шибаните топки", казва войникът.

Ранените бойци на "Вагнер" често остават на бойното поле с часове, според украинската оценка. "Щурмовата пехота няма право сама да изнася ранените от бойното поле, тъй като основната им задача е да продължат щурма до постигане на целта. Ако атаката е неуспешна, отстъплението също е разрешено само през нощта."

Въпреки бруталното безразличие към жертвите, демонстрирано от самия Пригожин, украинският анализ казва, че тактиката на "Вагнер" "е единствената, която е ефективна за зле обучените мобилизирани войски, които съставляват по-голямата част от руските сухопътни сили".

Това предполага, че руската армия може дори да адаптира тактиката си, за да стане по-скоро като "Вагнер", казвайки: "Вместо класическите батальонни тактически групи на руските въоръжени сили се предлагат щурмови части".

Това би било значителна промяна в традиционното разчитане на руснаците на по-големи, механизирани части.

На място, според прихванати телефонни разговори от украинското разузнаване, някои мобилизирани войници обмислят да преминат към "Вагнер". В едно такова прихващане войник противопоставя "Вагнер" на неговата част и казва: "Това е по дяволите цар на небето и земята. Така че, ако ще сервирам по дяволите, по-добре да сервирам по дяволите там."

Вагнерският начин на война

Украинският доклад казва, че "Вагнер" разполага своите сили в мобилни групи от около дузина или по-малко, използвайки гранати за залпов огън (RPG) и използвайки разузнавателна информация от дронове в реално време, която докладът описва като "ключов елемент".

Друг инструмент, с който разполагат войниците на "Вагнер", е използването на комуникационно оборудване, произведено от Motorola, според документа.

Motorola обяви пред CNN, че е спряла всички продажби в Русия и е затворила операциите си там.

Затворниците , десетки хиляди от които са вербувани от "Вагнер", често формират първата вълна при нападение и дават най-тежките жертви – до 80% според украински служители.

Следват по-опитни бойци с термовизионна техника и оборудване за нощно виждане.

За украинците тяхното собствено разузнаване с дронове е от решаващо значение, за да предотвратят затрупването на окопите им от атаки с гранати. Документът разказва за инцидент през декември, при който дрон забелязва настъпваща група "Вагнер", позволявайки на украинската отбрана да я елиминира, преди нейните войски да успеят да стрелят с РПГ.

Ако силите на "Вагнер" успеят да заемат позиция, артилерийската подкрепа им позволява да копаят лисичи дупки и да консолидират печалбите си, но тези лисичи дупки са много уязвими за нападение на открито. И отново, според украински прихващания, често липсва координация между "Вагнер" и руската армия. В едно прихванато обаждане войник казал на баща си, че неговата част по погрешка е унищожила автомобил Wagner.

Пригожин многократно е настоявал, че неговите бойци са отговорни за превземането на град Соледар и близките селища през изминалата седмица, първите руски военни успехи от месеци. "Никакви други части освен оперативни служители на ЧВК "Вагнер" не са участвали в щурма на Соледар", твърди той.

Изпълнението на "Вагнер" е пътят на Пригожин към повече ресурси и е инструмент в продължаващата му битка с руския военен истаблишмънт, който той често е критикувал като некадърен и корумпиран.

Според британското разузнаване началник-щабът на руската армия Валери Герасимов е дал заповед войниците да бъдат без бради. Пригожин отговори, че "войната е времето на активните и смелите, а не на гладко избръснатите".

Коментирайки новите ограничения на Герасимов, Министерството на отбраната на Обединеното кралство каза в понеделник: "Руските сили продължават да понасят оперативна безизходица и тежки жертви. Приоритизирането на Герасимов на до голяма степен второстепенни регулации вероятно ще потвърди страховете на многото му скептици в Русия."

Герасимов беше назначен за главен командир на т. нар. "специална военна операция" на Русия в Украйна по-рано този месец на фона на нарастващите критики за колебливия й напредък.

Докато руското министерство на отбраната не се представя добре, Пригожин ще му щрака по петите и ще иска повече ресурси за "Вагнер".

Групата също така изглежда може да получи оръжия по други начини. Американски служители заявиха миналата седмица, че "Вагнер" е доставял оръжие от Северна Корея. "Миналия месец Северна Корея достави пехотни ракети и ракети в Русия за използване от Вагнер", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Новият Распутин?

На Пригожин не му липсват амбиции. Докато стоеше в Соледар миналата седмица, той заяви, че "Вагнер" вероятно е "най-опитната армия в света днес".

Той твърди, че нейните сили вече разполагат с многократни ракетни системи, собствена противовъздушна отбрана и артилерия.

Пригожин също направи фино сравнение между "Вагнер" и твърдостта на руската армия отгоре надолу, като каза, че "всеки, който е на земята, се слуша. Командирите се консултират с бойците, а ръководството на ЧВК (частна военна компания) се консултира с командирите."

"Ето защо ЧВК "Вагнер" продължи напред и ще продължи да се движи напред."

Преди два месеца Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията за международен мир Карнеги, оприличи нарастващото влияние на Пригожин с това на Григорий Распутин в двора на цар Николай II. "Путин се нуждае от военна ефективност на всяка цена", каза той пред Current Time TV.

"В Пригожин има отрицателна дяволска харизма и в известен смисъл тази харизма може да се конкурира с тази на Путин. Сега Путин се нуждае от него в това си качество, в тази форма", допълва той.

Пригожин изглежда е бил заинтригуван от сравнението с Распутин, мистична фигура, лекувала царския син от хемофилия, нарушение на кръвосъсирването. Но в коментарите този уикенд, публикувани от неговата компания Concord, той имаше свой собствен типичен обрат.

"За съжаление не спирам кръвообращението. Окървавявам враговете на родината ни. И не чрез заклинания, а чрез директен контакт с тях",

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase