Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди днес, че не е изключено да бъде нанесен удар по европейските спътници в околоземна орбита. Борел говори пред участниците в събитие, посветено на европейските космически дейности, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Той отбеляза, че три месеца преди началото на войната в Украйна руските въздушно-космически сили са изпробвали противоспътниково оръжие.

Това беше безотговорна постъпка, която създаде не само отпадъци, а показа, че Русия е готова да застраши всеки спътник, поясни Борел.

Европейската комисия и НАТО работят заедно за защита на критичната инфраструктура, все още не знаем каква част от тези съоръжения зависят от спътниково управление, добави той. По неговите думи в околоземна орбита днес работят около 5500 спътника, от които десетина процента са собственост на военните, а част от останалите са с двойна употреба.

Без сигурност в космоса няма сигурност на земята, миналата година правителствата по света отделиха около 100 милиарда евро за космически разработки, посочи Борел. Космосът ще се превърне в бойно поле, в място на надпревара и сблъсъци, допълни той.

 

Коментари Напиши коментар

18

Kresi

преди 1 месец

И като свалят американски сателити руснаците не си ли задаваш въпроса какво ще стане с руските.Само че американските военни сателити имат специална защита за която рогозин плачеше пред путин как ще я преодолеят.Не е съвсем проста работата според червения ти мозък за руските БЕЗАНАЛОГОВИ технологии

17

Бай Дрън

преди 1 месец

Тъкмо ще спре брюкселската пропаганда.

16

Христо Христов

преди 1 месец

Какво стана с желанието на ЕС да не плаща за полетите на самолетите му над Сибир?!