Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руския частен военен изпълнител "Вагнер" Евгений Пригожин публикува писмо до Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Той пита в какво престъпление е обвинена неговата компания, след като Вашингтон обяви нови санкции срещу групата.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че "Вагнер", който подкрепя руските сили в нахлуването им в Украйна и си приписва заслуги за напредъка на бойното поле, ще бъде определен като значима транснационална престъпна организация. Кърби нарече "Вагнер" престъпна организация, която извършва зверства и нарушения на човешките права.

Още по темата
Писмото на английски, адресирано до Кърби и публикувано в канала Telegram на пресслужбата на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, гласи: "Уважаеми г-н Кърби, можете ли да изясните какво престъпление е извършено от "ЧВК Вагнер"?"

Миналия месец от Белият дом съобщиха, че "Вагнер" е получил доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна. Северна Корея отрече да е предоставяла оръжия.

Вашингтон вече беше наложил ограничения върху търговията с "Вагнер" през 2017 г. и отново през декември в опит да ограничи достъпа си до оръжия. Европейският съюз наложи собствени санкции през декември 2021 г. на Вагнер, който е активен в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Мали, както и Украйна.

Пригожин описва "Вагнер" като напълно независима сила със собствени самолети, танкове, ракети и артилерия. Пригожин е издирван в Съединените щати за намеса в изборите в САЩ, нещо, което той каза през ноември, че е направил и ще продължи да прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase