Снимка: БГНЕС

„По всяка вероятност Русия обмисля разполагане в Украйна на неголямо количество от новите си базови танкове Т-14 "Армата". Ако все пак го направи, това ще има най-вече пропагандно значение“, обяви в ежедневния си доклад, основан на разузнавателни данни, Министерството на отбраната ва Великобритания.

В ежедневната актуализация на разузнавателната сводка са представени сателитни снимки, направени в края на декември, които показват танкове Т-14 на полигон в Южна Русия, използва за военна подготовка на частите, свързани с войната в Украйна.

Руските проправителствени медии твърдят, че танковете Т-14 са подготвяни за извеждане на позиции.

Още по темата
„Каквото и да е разполагане на Т-14 ще бъде за Русия решение, обвързано с голям риск. Продължаващата 11 години програма за производството на танковете закъснява, намален е броят на произвежданите машини и се появяват съобщения с проблеми с продукцията. Допълнително предизвикателство за Русия е логистичната верига за превозването на Т-14, тъй като е по-тежък и по-голям от останалите руски танкове. Ако Русия разположи Т-14, то вероятно най-вече с пропагандни цели. Производството представлява вероятно едва няколко десетки екземпляра, а командирите най-вероятно няма да се доверят на тази машина в боя“, оценява военното разузнаване на Обединеното кралство.

Изгаснал на Червения площад на репетиция за парада на 9 май 2015 година танк Т-14 се превърна в основна тема в рускоезичните и чуждестранни военни форуми. Наложи се гордостта на руските танкисти да бъде евакуиран от парадната зона с влекач. Впоследствие руските военни се опитаха да представят сюжета като вписана в сценария евакуация на бойна машина. Танкът Т-14 "Армата" е най-новата разработка в областта на танковото производство в Русия и се числи към третото следвоенно поколение бойни машини. Руските производители го рекламират като снабден със съвременни технологии за водене на прицелен огън, стелт технологии и мощно танково оръдие. "Армата"-та е проектиран по поръчка на Министерството на отбраната на Русия в Нижний Тагил, където беше произвеждан съветският Т-34. Първите 10 екземпляра бяха демонстрирани през 2015 година и  тогава стана инцидентът с угасналия точно пред мавзолея на Ленин танк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase