Снимка: БГНЕС/EPA

Точно преди две години критикът на Кремъл Алексей Навални бе арестуван и пратен в затвора. Въпрекитежкото си положение и влошено здраве, той затвърди обещанието си да продължи да се противопоставя на Кремъл, съобщи Ройтерс и БТА.

46-годишният Навални беше арестуван, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне. Той, неговият екип, както и експерти от западни страни твърдят, че отравянето му е било опит за убийство от страна на руската държава. Кремъл обаче отрече да носи вина по какъвто и да е начин.

"Нашата нещастна, изтощена родина трябва да бъде спасена. Тя беше разграбена, ранена, въвлечена в агресивна война и превърната в затвор, управляван от най-безскрупулните и лъжливи негодници. Всяко противопоставяне срещу тази банда – дори ако е само символично, предвид моя ограничен капацитет – е важно. Няма да им предам своята страна и вярвам, че мракът в крайна сметка ще избледнее", написа Навални в "Туитър".

Дъщеря му Даша Навалная се появи във видеоклип, с който се поставя началото на кампания за освобождаването на Навални, който по думите ѝ е бил неколкократно и несправедливо затварян в изолатор в затвора заради яростното си противопоставяне на войната на Русия в Украйна.

"Разбира се, истинската причина баща ми да е в изолатора са неговите изявления против войната. И сега те го измъчват и го лишават от всякаква връзка с външния свят, за да го заглушат", заяви Навалная.

Кампанията за освобождаването на Навални има за цел да мобилизира подкрепа в Русия, да популяризира неговата съдба и да потърси финансова подкрепа от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase