Снимка: БГНЕС

Няма изключения по отношение на мораториума върху прилагането на смъртно наказание в Русия нито в Конституцията, нито в решенията на Конституционния съд, поради което забраната трябва да се спазва дори в онези региони, където е в сила военно положение. Това заяви ръководителят на комисията по конституционно законодателство и държавност към Съвета на федерацията Андрей Клишас, цитиран от ТАСС.

"Военното положение в даден регион не може да служи като оправдание за отмяната на мораториума върху смъртното наказание на негова територия. Нито Конституцията, нито някое от решенията на Конституционния съд предвиждат такива изключения. Всички, включително новоприетите територии на Русия, трябва да спазват Конституцията", написа той в "Телеграм".

По-рано губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки заяви в интервю за телевизионния канал "Крим-24", че смъртното наказание може да бъде използвано при много специални случаи.

Още по темата
Като пример той посочи трагичен инцидент, при който въоръжени мъже са нахлули в частен дом и са избили цяло семейство, включително малки деца.

В резултат на миналогодишните референдуми Запорожка и Херсонска област, както и Донецка и Луганска народна република станаха част от Русия. До 1 януари 2026 г. регионите ще имат преходен период за интеграция, през който те трябва да приведат законодателството си в съответствие с руските закони.

По време на преходния период тези региони трябва да бъдат интегрирани в икономическата, финансовата, кредитната и правната система на Русия и в системата на държавното управление. Същото се отнася и за правилата за военен дълг и военна служба.

През юли 2022 г. Народният съвет (законодателният орган) на Донецката народна република отмени мораториума върху екзекуцията като форма на наказание. Същевременно обаче в момента в Русия има мораториум върху прилагането на смъртното наказание.

Съгласно документи, публикувани на уебсайта на Конституционния съд на Русия на 2 октомври 2022 г., законите, които противоречат на Основния закон на страната, няма да се прилагат в новоприетите територии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase