Снимка: БГНЕС

Ако руският президент Владимир Путин се надява, че бързото разместване на генералите може да съживи съдбата на отслабващата му кампания в Украйна и да потуши ожесточените войни между командирите му, вероятно ще бъде разочарован.

След само три месеца като общ командващ на руската война генерал Сергей Суровикин беше заменен от своя началник, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, най-висшият военнослужещ в страната. Генерал-полковник Александър Лапин е повишен в длъжност началник на Генералния щаб на сухопътните войски.

Както западните анализатори по сигурността, така и руските военни ветерани, подкрепящи войната, обаче са скептични, че тази игра на "военни тронове" ще доведе до промяна на тактиката или ще помогне за възстановяване на темпото на руската кампания. Суровикин ще продължи да бъде заместник на Герасимов на бойното поле. Те смятат, че раздвижването е до голяма степен политическо и е признак на вътрешни борби в Кремъл, като Министерството на отбраната се опитва да възстанови контрола върху управлението на войната и да ограничи нарастващото влияние на шефа на паравоенните формирования Евгений Пригожин, основател на наемническата група "Вагнер". Пригожин се опитва да завладее светлината на прожекторите, като твърди, че е направил пробив с масирани вълни от атаки в източната част на Украйна, използвайки т.нар. наказателни батальони, съставени предимно от бивши затворници, за да постигне рядка руска победа. Тази седмица например Пригожин заяви, че наемниците на „Вагнер“ са превзели солодобивния град Соледар. Украйна отвръща, че сраженията все още продължават и че тактиката на Пригожин е безумна поради огромните жертви, които той е готов да приеме за незначителни стратегически ползи. В знак на личностната политика, която изглежда е все по-силно застъпена в разпокъсаната руска армия, Пригожин също така се стреми да се изобрази като боец с каска и бронежилетка заедно с войниците си на фронтовете.

Провоенният ултранационалистически лагер на Пригожин и чеченския лидер Рамзан Кадиров отдавна настоява за преструктуриране на висшите ешелони на командването. Изглежда обаче, че Путин не им дава желаното, а вместо това укрепва ролята на хората от министерството, които често са обект на най-ожесточените доноси на радикалите.

"Генерал Армагедон"

Суровикин, известен като "генерал Армагедон" заради това, че през 2016 г. ръководеше жестоката бомбардировъчна кампания в Северна Сирия, не е бил обект на гнева на хардлайнерския лагер. Те му отдават дължимото за това, че е внесъл повече тактическа съгласуваност и целенасоченост в сухопътната кампания на Русия. Вместо това те призоваваха за уволнение на Герасимов, когото обвиняват, че не е успял да превземе Киев в първите дни на войната, на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на Лапин.

В крайна сметка Путин реши да се справи с вътрешните противоречия в армията, като издигна Герасимов и Лапин и понижи Суровикин.

Роб Лий, анализатор в базирания в САЩ мозъчен тръст "Институт за изследване на външната политика", отбеляза, че Пригожин е похвалил Суровикин, и предположи, че повишенията от тази седмица може да са "отчасти отговор на все по-влиятелната и публична роля на "Вагнер" във войната".

Влиятелни провоенни руски военни блогове като "Рибар", който има един милион последователи в Телеграм, също се изказаха язвително за решението да се замени Суровикин. Блогът "Рибар", дело на няколко автори, очевидно добре свързани с руските военни, признава на Суровикин, че е постигнал много за трите си месеца като общ командир на бойното поле и че е започнал да внася ред в хаотичната кампания.

"Рибар" се опасява, че Суровикин ще поеме вината за последните неуспехи - включително за украинския ракетен удар на Нова година по наборни войници, временно настанени в колеж в Макеевка, при който може би са загинали повече от 400 души. Западните военни експерти твърдят, че руснаците, които твърдят, че са загинали 89 души, са се подложили на унищожителната атака, като са струпали войниците в една сграда.

Повишението на Лапин предизвика негодуванието на Игор Гиркин, бивш офицер от разузнаването и военизиран командир, изиграл ключова роля в анексирането на Крим от Русия и войната в Донбас.

Гиркин, който използва псевдонима Игор Стрелков, заяви в канала си в Телеграм, че новата роля на Лапин трябва да е "меко казано недоразумение". Назначението представлява "хаплив" опит на руското министерство на отбраната да демонстрира своята неуязвимост от критики и безнаказаност, каза той. Лапин беше уволнен по-рано тази година, след като не успя да отблъсне украинската офанзива, при която руснаците бяха изтласкани от стратегическия град Лиман в Донецка област.

Чеченският лидер Кадиров публично обвини Лапин за загубата на Лиман, като заяви, че той трябва да бъде лишен от медалите и званията си и да бъде изпратен на фронтовата линия бос с лека картечница, за да "изтрие срама си с кръв". Избликът на Кадиров предизвика предупреждение от Кремъл да ограничи критиките си и да "остави настрана емоциите".

Назначението на Суровикин през октомври за главен командир на така наречената от Русия специална военна операция беше посрещнато с радост от руските ястреби. Кадиров го похвали като "истински генерал и воин". Той ще "подобри ситуацията", добави Кадиров в публикацията си в социалните мрежи.

Руското министерство на отбраната заяви, че разместването е равносилно на "повишаване на нивото на ръководството на специалната военна операция" и заяви, че промяната е необходима за повишаване на ефективността на военните. То конкретно посочи "необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между видовете въоръжение на войските", с други думи, от подобряване на воденето на комбинирана война, интегрирането на пехота, бронетехника, артилерия и въздушна поддръжка за постигане на взаимно подсилващи се и допълващи се ефекти, нещо, което Русия не е успяла да постигне.

След назначаването му Русия направи забележим преход към нанасяне на удари по гражданската инфраструктура в Украйна, като извади от строя електроцентрали и водни съоръжения.

Решението Суровикин да остане номер 2 на Герасимов донякъде успокои ултранационалистите, но едва ли ще отговори на призивите им за цялостна промяна на висшия команден състав на руските въоръжени сили.

Всичко зависи от теб, Герасимов

Дали Герасимов, ветеран от войната на Русия в Афганистан, ще успее да се справи с това, предстои да разберем. Той има опит като командир на бойното поле в Украйна: през август 2014 г. ръководи руските сили и проруските бунтовници, като надвива украинците при Иловайск в Донецка област, където са убити над 1000 украински войници. Тази битка принуди тогавашния украински президент Петро Порошенко да се съгласи на мирни преговори.

Герасимов е смятан за привърженик на хибридната война и е автор на доктрина, наречена на негово име, която призовава за комбиниране на военни, технологични, информационни, дипломатически, икономически, културни и други тактики за постигане на стратегически цели. През май се появиха непотвърдени съобщения, че той е бил ранен при посещение на фронтовата линия, но украински официални лица отрекоха твърденията, като заявиха, че той е напуснал команден пункт малко преди да се насочат към него.

Чеченският лидер и други ястреби очакват от него да обърне поредицата от зашеметяващи украински успехи на бойното поле и хода на войната в полза на Русия. Бръснатият офицер ветеран, който има телосложение на борец, е служил в Чечения и Сирия. Безмилостен и безскрупулен тактик, той ръководи суровото нанасяне на удари по клиники, болници и гражданска инфраструктура в контролирания от бунтовниците Идлиб през 2019 г. - опит да се сломи волята на противниците и да се изпратят бежанци към Европа през съседна Турция. Единадесетмесечната кампания "показва безсърдечно пренебрежение към живота на около 3 милиона цивилни в района", отбеляза „Хюман райтс уоч“ в осъдителен доклад.

Тъй като Герасимов беше част от тесния кръг кремълски ястреби, които посъветваха Путин да нахлуе в Украйна, вероятно сега бъдещето му зависи изцяло от изхода на войната. Според Марк Галеоти, експерт по руската армия, работата, която му е възложена, е "най-отровната чаша". "Сега всичко зависи от него", добави той в Туитър.

Украинското министерство на отбраната подходи по-лаконично към назначението на Герасимов.

"Всеки руски генерал трябва да получи поне една възможност да се провали в Украйна", написа той в Twitter.

Джейми Детмер, "Политико"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase