Снимка: БГНЕС

Директорът на втория отдел на руското външно министерство за страните от ОНД Алексей Полишчук заяви, че ако преговорите между Русия и Украйна бъдат подновени, те вероятно ще бъдат преки, без посредници. Той подчерта, че това е форматът, в който те са били проведени първоначално.

Според Полишчук западните посредници преследват свои собствени цели в хода на уреждане на конфликта.

"Ако и когато тези контакти бъдат възобновени, те вероятно ще бъдат преки. И това би бил най-добрият вариант, защото, както показва практиката, западните посредници често преследват свои собствени цели и се опитват да повлияят на хода на преговорите, действайки не за уреждане на конфликта, а в името на собствените си политически и икономически интереси", заяви Алекс Полишчук в интервю за ТАСС.

Още по темата
Той припомни, че по време на преговорите през февруари-април 2022 г. Русия е комуникирала с Украйна само пряко чрез платформи, които са ѝ били "любезно предоставени". По-късно контактите се осъществяват чрез видеовръзка, но също остават преки.

Преговорите между Русия и Украйна започнаха няколко дни след началото на нахлуването. Делегациите на двете страни се срещнаха първо в Беларус, а след това в Турция. В съответствие с постигнатите през март споразумения Русия изтегли войските си от Киев.

След това страните многократно заявиха, че преговорният процес е в задънена улица. През май Украйна се оттегли от преговорния процес. Руската страна заяви, че това се дължи на влиянието на западните държави.

От Кремъл увериха, че Русия е готова да разреши конфликта по дипломатически път, но това е невъзможно поради позицията на Киев. На 4 ноември украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който се изключват преговори с Русия, докато Владимир Путин е начело. Киев неведнъж е заявявал, че преговорите са възможни само ако руските войски бъдат изтеглени от Украйна. Владимир Путин смята, че за да се възобнови диалогът, Украйна трябва да "вземе предвид новите териториални реалности", т.е. да признае анексираните според нея региони за руски. Украйна отхвърля това условие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase