Снимка: БГНЕС

Тръстове, държащи милиарди долари активи на Роман Абрамович, са били променени, за да прехвърлят действителната собственост на децата му малко преди да бъдат наложени санкциите срещу руския олигарх.

Изтекли файлове, разгледани и публикувани от The Guardian, предполагат, че 10 тайни офшорни тръста, създадени в полза на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди началото на войната на Владимир Путин в Украйна.

Мащабната реорганизация на финансовите дела на Абрамович е започнала само дни след като правителствата заплашиха да наложат санкции срещу руските олигарси в случай на нахлуване от страна на Русия в Украйна.

Изтеклите документи повдигат въпроси дали промените в тръстовете са направени в опит да се защити огромното състояние на олигарха от заплахата от замразяване на активи. Анализът предполага, че поправките са направили седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на тръстове, притежаващи активи на стойност поне 4 милиарда долара, въпреки че общата стойност може да бъде много по-висока.

Промените изглежда са превърнали децата в крайни действителни собственици на трофейни активи, отдавна свързани с баща им, включително луксозни имоти и флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети.

Експерти твърдят, че мащабната реорганизация на тръстовете може да усложни усилията за налагане на санкции срещу олигарха и потенциално да осуети опитите за замразяване на активите, за които преди се смяташе, че принадлежат на магната.

Разкритията вероятно ще повдигнат въпроси дали децата на Абрамович също трябва да бъдат обект на сакнции. За разлика от членовете на семействата на някои от най-близките съветници на Путин, много от семействата на олигарсите, обект на санкции, са избегнали ограниченията.

Правителствата на Обединеното кралство и ЕС определиха Абрамович като прокремълски олигарх и през март 2022 г. му наложиха санкции за това, че се облагодетелства от близки отношения с Путин. Абрамович отрече финансови връзки с Кремъл и заведе дело за отмяна на мерките на ЕС.

Абрамович, който има руско, израелско и португалско гражданство, не е добавен в списъка със санкции на САЩ. Съобщава се, че Украйна е поискала от Белия дом да не налага санкции срещу него, след като бизнесменът се появи като неофициален посредник в мирните преговори.

Данните изглежда са получени чрез хакване на базиран в Кипър офшорен доставчик на услуги, който администрира тръстовете на Абрамович. Големият кеш от документи е споделен анонимно сThe Guardian.

Файловете илюстрират как Абрамович в продължение на десетилетия е използвал непрозрачни доверителни структури, за да скрие богатството си в тайни офшорни убежища, и посочват предизвикателствата, пред които са изправени западните власти при пробиването на тези сложни структури, за да наложат санкции.

Финансовите притежания на Абрамович бяха подложени на интензивен контрол след инвазията. Властите в Джърси се опитаха да замразят активи за 7 милиарда долара на Нормандските острови, докато САЩ конфискуваха два от частните му самолети за нарушаване на експортния контрол.

ФБР каза в съдебни документи по това време, че смята, че Абрамович е реорганизирал два тръста, единият от които държеше иззетите самолети, като направи децата си бенефициенти. Изтеклите файлове обаче предполагат, че реорганизацията е била по-мащабна.

В изблик на активност през февруари 2022 г., малко преди инвазията, Абрамович беше отстранен като бенефициент на двата тръста, идентифицирани от ФБР. Междувременно децата му бяха назначени за бенефициенти на осем допълнителни тръста, създадени в полза на баща им.

Експертите твърдят, че промените може да са били умишлен, но не и незаконен опит да се отдалечи олигархът от богатството му, преди да бъдат наложени санкциите. Те казват, че реорганизацията може да представлява предизвикателство за властите, които сега преследват активи, за които отдавна се смята, че са собственост на Абрамович, тъй като те определят кой в действителност притежава и контролира многомилиардното богатство: олигархът или неговите деца.

Абрамович и децата му не отговориха на подробни искания за коментар от страна на The Guardoan.

Реорганизация на луксозни активи

През февруари 2022 г., ден след като руските танкове преминаха през границите на Украйна, 25-годишната дъщеря на Абрамович, София, сподели публикация в Instagram с остро антивоенно послание.

Включвайки изображение на руския президент, задраскано с червена линия, то гласеше: "Най-голямата и най-успешна лъжа на пропагандата на Кремъл е, че повечето руснаци са с Путин".

Но за София и нейните шест братя и сестри началото на войната на Русия срещу Украйна беше денят, в който те всъщност станаха милиардери.

На 24 февруари, когато руските изтребители започнаха да бомбардират Киев, бяха направени финалните щрихи по мащабната реорганизация на офшорните дела на баща им, започнала три седмици по-рано. До този месец Абрамович е бил единственият бенефициент на поне 10 тръста в Кипър и Джърси, сочат документи. Но на 24 февруари – почти с един замах – тръстовете започнали да се променят, за да назначат седемте деца на Абрамович като бенефициенти.

Файловете показват, че промените са предоставили на децата, пет от които вече са възрастни, колективен 51%, или в някои случаи 100%, изгоден интерес в активите на тръстовете. Те варират от акции в големи руски компании до по-привлекателни физически активи като Eclipse - суперяхта с девет палуби и две хеликоптерни площадки.

163-метровият кораб, за който отдавна се смяташе, че е собственост на Абрамович, в крайна сметка се държи от Europa Trust. Документите показват, че Абрамович е бил премахнат като бенефициент на тръста и заменен с неговите деца. В края на 2021 г. контролираните от него компании са държали активи на стойност 2,6 милиарда долара, според файловете.

Подробностите за реорганизацията на тръстовете са разкрити в файловете на Oligarch - кеш от очевидно хакнати файлове от офшорния доставчик MeritServus, който управлява финансовите интереси на Абрамович повече от 20 години.

Деметрис Йоанидес, председател и управляващ партньор на MeritServus, не отговори на подробни искания за коментар, като каза, че фирмата е възпрепятствана да разкрива информация на трети страни, цитирайки европейските правила за защита на данните и съдебната практика на Обединеното кралство, на която се основават кипърските закони за доверие . Той обаче добави: "Основната отговорност на попечителя е да защитава активите на попечителя."

Документите предлагат моментна снимка на състоянието на олигарха в навечерието на инвазията и илюстрират как неговите тръстове са държали безброй мрежи от компании в секретни юрисдикции и са финансирали екстравагантен начин на живот.

В продължение на десетилетия мрежата от компании на тръстовете позволява на Абрамович и семейството му да живеят на високо ниво: от закупуване на самолети – Boeing 787 Dreamliner и множество хеликоптери Airbus – до наемане на поп звездата Принс за частен концерт в Карибите.

Но моментът на внезапната реорганизация на тръстовете миналия февруари повдига въпроси дали промените са предназначени да гарантират, че семейството му може да продължи да се възползва от неговото богатство и да заобикаля санкциите.

Съгласно законодателството на САЩ, ако лице, подложено на санкции, пряко или непряко притежава 50% или повече от дадено предприятие, неговите активи могат да бъдат замразени. Правилата на Обединеното кралство и ЕС са сходни, но позволяват замразяване на активи, когато дадено лице притежава по-малко от 50% от предприятието, ако упражнява пряк или косвен контрол върху него.

Но установяването кой наистина контролира активи, особено когато те се държат от непрозрачни офшорни тръстове, рядко е лесна задача, казват експерти.

С тръстовете на Абрамович изглежда са предприети мерки, които биха му позволили да заяви, че не контролира законно активите на тръстовете. Файловете предполагат, че той е бил постоянно възпрепятстван да упражнява какъвто и да е контрол над тръстовете като попечител или защитник.

Бивш високопоставен служител по прилагането на санкциите на САЩ каза, че реорганизацията на тръстовете може да се използва като ефективен начин за дистанциране на някого от активи, уязвими за замразяване в резултат на санкции.

"Често е предизвикателство да се разбере собствеността поради византийските начини, по които активите се държат чрез фиктивни компании и тръстове", обясняват те. "И тогава, когато добавите допълнителни нива на абстракция по отношение на това кой контролира активите, прилагането може да се превърне в много предизвикателно упражнение."

Предизвикателства пред властите

Остава неясно какво въздействие на практика има реорганизацията на тръстовете на Абрамович върху прилагането на санкциите, но има индикации, че властите са изправени пред предизвикателства при проследяването на активи, свързани с олигарха.

В Лондон имение на стойност £90 милиона в градините на Кенсингтън Палас, за което се твърди, че принадлежи на бившия собственик на футболен клуб Челси, досега е избягвало известие за ограничение, което би попречило да бъде продадено без изрично разрешение от агенцията за прилагане на санкциите на Обединеното кралство.

Поземленият регистър каза на The Guardian миналата година, че някои имоти, дори ако са публично свързани с лице, подложено на санкции, може да не бъдат маркирани като ограничени поради недостатъчни доказателства за собственост, особено когато са собственост на анонимни тръстове.

След реорганизацията правото на олигарха на разпределения от активите на тръста беше намалено до 49%, докато децата му бяха назначени като бенефициенти и получиха право на 51%.

Документите предполагат, че същата промяна е приложена към поне седем от 10-те тръста, включително: Grano Trust, Zeus Trust, Zephros Trust, Proteus Trust и Perseus Trust. Децата също бяха назначени като бенефициенти на Sara Trust, но пропорцията на правото им върху неговите активи не е ясна. Полезният интерес на Абрамович в Ermis Trust беше намален до 49%. В резултат на реорганизацията други активи в полезрението на властите може да се окажат по-трудни за обвързване с Абрамович.

Миналия месец канадското правителство заяви, че планира да конфискува активи на стойност 26 милиона долара в страната, притежавани от Granite Capital Holdings, компания от Британските Вирджински острови, която според него е собственост на Абрамович. Ако бъдат конфискувани успешно, казаха служители, приходите ще бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Но документите показват, че Granite Capital Holdings вече не е собственост на Абрамович. Файловете предполагат, че той е бил отстранен през февруари 2022 г. като бенефициент на HF Trust, който в крайна сметка държи компанията на BVI.

След това той беше заменен от децата си, въпреки че през март 2022 г., малко преди Обединеното кралство и ЕС да наложат санкции на Абрамович, попечителите на HF Trust казаха на базиран на Каймановите острови администратор на хедж фонд, че децата нямат фиксиран интерес в активите на тръста и всяко разпределение на неговите средства е направено по преценка на синдика.

Финансовите отчети в изтеклия кеш предполагат, че в края на 2019 г. тръстът е държал активи на стойност 3,3 милиарда долара.

Дейвид Ръндъл, адвокат по санкции и финансови престъпления в WilmerHale, каза, че реорганизацията на тръст, в очакване на свързано лице да бъде обект на финансови санкции, може да предпази имуществото от замразяване, но не е "сребърен куршум".

Той обяснява, че когато децата на лице, подложено на санкции, станат бенефициенти малко преди санкциите да бъдат наложени, финансовите институции вероятно ще бъдат изключително предпазливи по отношение на това как третират активите, освен ако не са удовлетворени, че лицето, подложено на санкции, вече няма ефективен контрол върху тях . "Предмет на доказателства за отчуждение, това не е лесен стандарт за постигане", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase