Снимка: БГНЕС

Евгений Пригожин, който е приближен на руския президент Владимир Путин и ръководител на наемническата група "Вагнер", разкритикува руските олигарси и други заможни хора в страната, предаде ДПА. Критиките бяха отправени в интервю на Пригожин за телевизия Ар Ти, излъчено днес, съобщава БТА.

Пригожин, който рядко се появяваше в миналото на обществени места, защитава идеята за лишаване на олигарсите от тяхното състояние, за да ги принуди в крайна сметка да окажат подкрепа за руските военни на фронта в Украйна.

"Те (олигарсите) са уплашени. Те харесва комфорта си. Те искат да се гмуркат в отоплявани плувни басейни вечерта и да се наслаждават на живота си", заяви 61-годишният Пригожин.

"Човек трябва в даден момент да осъзнае, че трябва да се раздели от всичко, което притежава, от примамващия свят, от ресторантите, СПА-центровете, вилите, басейните. Колкото по-скоро всичко това бъде отнето от вас, толкова по-добре", заяви Пригожин по адрес на руските богаташи.

На Запад Пригожин е възприеман също като руски олигарх. Той е обект на западни санкции заради ролята си в подкрепа на руската инвазия в Украйна чрез групата си "Вагнер".

А ФБР постави Пригожин в списъка си на най-издирваните хора заради намеса в изборите в САЩ.

В последно време Пригожин бе видян да набира руски престъпници да участват във войната в Украйна с обещанието, че те ще бъдат амнистирани заради това. Той също така става все по-критичен към руските военни заради начина, по който те водят войната.

Вчера Пригожин се появи в Санкт Петербург на погребение на боец на "Вагнер" и това привлече медийното внимание. Преди това той избягваше да бъде сниман. Боецът, който беше погребан вчера, бе осъден престъпник. Той получи правото обаче да бъде погребан в парцела с гробове на военни на гробището, след като властите първоначално бяха против това. На погребението Пригожин описа мъжа като истински патриот и подчерта, че всички са равни на фронта.

За "Вагнер" се твърди, че е активна в Източна Украйна от 2014 г. и че после е замесена в конфликтите в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали. Срещу нея бяха отправени и обвинения за участие във военни престъпления. Неотдавна групировката бе начело на руския щурм по източния украински град Бахмут, според анализатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase