Снимка: БГНЕС

На фронтовата линия, близо до източноукраинския град Лиман, на 8 ноември в 15:10, руски военнослужещ на име Андрей решава да пренебрегне заповедите на началниците си и да се обади на майка си с нелегален мобилен телефон.

"Никой не ни храни с нищо, мамо", оплаква се той. "Нашите доставки са лайна, ако трябва да бъда честен. Вода черпим от локви, после я прецеждаме и пием."

Лиман, превзет от руснаците през май, беше освободен от украинските сили през октомври.

Два дни преди Андрей да се обади следобед у дома, руските сили "най-накрая" са започнали да обстрелват украинските позиции с фосфорни бомби, казва той на майка си, но обещанията за боеприпаси, които биха могли да обърнат битката, така и не се превърнали в реалност.

"Къде са ракетите, с които Путин се хвалеше?", пита той. "Точно пред нас има висока сграда. Нашите войници не могат да я ударят. Имаме нужда от една крилата ракета "Калибър" и това е."

Андрей успокоява майка си, която живее в Кострома, град на 500 км североизточно от Москва, че той ще се оправи. "Винаги казвам молитви, мамо", казва той. "Всяка сутрин."

Не е известно дали тези молитви са били изпълнени. Когато се свърза с The Guardian, майка му споделя, че синът й не е с нея, преди да се разплаче и да остави телефона.

Съдържанието на разговора между войник и майка, продължил 5 минути и 26 секунди, може да бъде чуто и прочетено днес, защото бе прихванато от украинските военни и предадено на медиите.

Други записи, споделени с The Guardian, включват разговор от 6 ноември между баща и колегите на сина му Андрей, който е убит, служейки в 35-та мотострелкова бригада, 5-та рота.

"Подкрепления: не; комуникация: не", отговаря войник на въпросите на скърбящия родител за състоянието на мъжете, оцелели след украинска атака. "Казаха, че нямаме право да се оттегляме. В противен случай може да ни разстрелят".

В трети разговор, прихванат на 26 октомври войник в района на Донецк разказва на жена си как е избягал с още трима от кръвопролитието и е обмислял да се предаде. "В спален чувал съм, целият мокър, кашлям, общо взето съм прецакан", казва той. "Позволиха да бъдем заклани."

Това са само три от хилядите разговори между войници в окопите или предните позиции, които украински експерти са подслушвали, преглеждали за откъси от разузнаване и след това, когато има пропагандна стойност, са били направени публични.

През първия период на войната липсата на сигурност около руските комуникации беше толкова осезамеа, че разговорите за стратегия между военните командири бяха подхванати, дори от аматьори, благодарение на използването на отворени радиочестоти от военните.

Това, според Дмитрий Алперович, който е киберексперт, оглавяващ Silverado Policy Accelerator, е все по-рядко явление.

Поредица от статии в медиите, базирани на прихванати записи, описващи нарушения на човешките права в Буча, градът северно от Киев, където се твърди, че са били застреляни цивилни, и все по-лошият морал в армията, доведе до изостряне на действията на руските сили – до известна степен, които обаждането на Андрей подчертава.

"Все още има много войници, носещи мобилни телефони на фронтовата линия, които искат да говорят със семействата си и те или биват прихванати, докато минават през украински телекомуникационен доставчик, или прихванати по въздуха", обяснява Алперович.

Сами по себе си няколко прихванати обаждания предлагат ограничена стойност при рисуването на картината на нагласите на руските бойни сили.

Огромният мащаб на обажданията, направени от войници, обаче дава много ясна насока за слабостите на руската армия, според бивш служител на отбраната в Кремъл, който пожела да остане анонимен.

"Сигурността винаги е била бъркотия, както в армията, така и сред служителите на отбраната", твърди източникът. "Например, през 2013 г. те се опитаха да накарат всички служители в министерството на отбраната да сменят нашите iPhone с руски смартфони Yoto. Но всички просто продължиха да използват iPhone като втори мобилен телефон, защото беше много по-добър. Просто държахме iPhone в жабката на колата си, когато се въръщахме от работа. Накрая министерството се отказа и спря Yoto. Ако върхът не взема сигурността много сериозно, как можете да очаквате някаква дисциплина в редовната армия?"

В края на септември Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на 300 000 резервисти и "тези с предишен военен опит".

Бившият руски служител казва, че това само ще влоши ситуацията със сигурността. "Войниците получават бърз интензивен курс за това как да не съобщават чувствителна информация, но това е предимно за показ", казва служителят. "Командирите се преструват, че преподават курса, а войниците се преструват, че слушат."

"Дори сега виждаме, че войниците продължават да използват социалните медии и да разказват на жените и майките си за войната, като понякога разкриват местоположението си. Просто няма дисциплина и ще стане още по-лошо сега, когато са мобилизирали 300 000 души, които едва ще бъдат обучени. Мобилизираните войници ще бъдат ужасени от това, че са във военна зона, и естествено ще се опитат да се обадят у дома", допълва той.

Украинската армия, която от години се е възползвала от обучението, ръководено от НАТО, не е била склонна към толкова широкомащабно прихващане на комуникации.

Бившият служител на Кремъл каза, че Путин научава по трудния начин, че армията му има остра нужда от модернизация и че съветският модел отгоре надолу не е подходящ за целта.

"Доктрината на армията се основава на наказание, така че войниците биват наказвани, ако объркат нещо, но никой не се опитва да им попречи да дават информация на първо място", казва източникът. "Провалите ще се случват, докато не променят цялата философия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase