Снимка: БГНЕС

Около 100 хиляди IT-специалисти са напуснали Русия от началото на 2022 г., което е около 10% от общия брой служители на руските IT-компании, заяви ръководителят на Министерството на цифровото развитие, съобщенията и медиите на Русия Максут Шадаев, цитиран от Руската служба на "Би Би Си".

"Ако разгледаме двете вълни на масово заминаване на IT-специалисти, до 10% от служителите на високотехнологичните компании напуснаха страната и не се върнаха", каза министърът по време на заседание на Думата (цитат на агенция ТАСС). "Много се върнаха. Но ако разгледаме общо, около 100 хиляди IT-специалисти са извън страната."

Още по темата
Веднага след началото на пълномащабната война срещу Украйна много хора започнаха да напускат Русия, възразявайки срещу действията на властите или страхувайки се да бъдат призвани в армията. Когато през есента бе взето решение за мобилизация, броят на заминаващите рязко се увеличи.

Единна Русия планира да внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ дистанционната работа за тези, които са напуснали Русия и са загубили данъчното си пребиваване. Окончателният списък на професиите, подлежащи на забрана, ще бъде определен от правителството.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от "Би Би Си," над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията, според други изчисления този брой вече надхвърля един милион. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase