Снимка: БГНЕС

Двама активисти, борещи се срещу употребата на козметика, са заляли с крем реплика на картината на Банкси "Венера" на изложба, посветена на творчеството му в Санкт Петербург, съобщи администраторът на изложбата пред РИА Новости.

"Две млади момичета намазаха картината ни с козметичен крем от половинлитрови пластмасови кутии. Те крещяха лозунга "Спрете козметиката", каза тя.

Според събеседника на агенцията активистите, които се застъпват за естествената красота, са избрали за "жертва" реплика на картина на Банкси, която изобразява Венера след ринопластика. В резултат на това са повредени както рамката, така и платното, което не е било защитено със стъкло.

Както уточнява администраторът на изложбата "В търсене на Банкси", с активистите е постигнато споразумение, според което те доброволно ще компенсират щетите, след като бъде определен размерът им.

"Със сигурност няма да оставим нещата така", заключи събеседникът на агенцията.

Инсталацията "В търсене на Банкси" включва реплики на повече от 150 творби, както и скулптури и триизмерни експонати.

Подобни протести напоследък са често срещани и в други държави. През ноември екоактивисти се опитаха да замърсят картини на класика на американския поп арт Анди Уорхол в Националната галерия на Австралия в Канбера. По-рано активисти хвърлиха шоколадова торта в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз III в музея на Мадам Тюсо и заляха с доматена супа картината "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase