Снимка: БГНЕС

Когато през февруари тази година Русия нахлу в Украйна, международната общност наложи редица санкции на страната-нападател. Те замразиха активите на богати и влиятелни руски граждани и ограничиха възможността им да пътуват. Ограничиха продажбата на руски суровини и енергия и се опитаха да попречат на Русия да се сдобие с различни видове отбранителни и информационни технологии. Наложиха и финансови санкции на руските банки и ограничиха достъпа на Русия до чуждестранния капитал и финансовите пазари.

Много корпорации последваха тези наложени от правителството санкции с т.нар. самосанкциониране, при което компаниите ограничиха или спряха търговските си отношения с Русия и руски фирми. На хартия ефектът изглеждаше като набор от мерки, които поразяват сърцето на руската икономика. Прогнозите от пролетта на тази година предвиждаха спад на БВП от поне 7-8 % (и вероятно до 11 %) за 2022 г. Очакваше се цените да се повишат с 20-25%. Прогнозите бяха преките чуждестранни инвестиции на корпорациите да намалеят с 25-28%т през годината.

Но Русия не е поставена на колене. Според прогнозите БВП на Русия за 2022 г. вероятно ще намалее, но само с 3,3-3,4 %, пише npr.org. Междувременно инфлацията вероятно ще завърши годината с около 12%: лошо, но не толкова болезнено, колкото се прогнозира. А преките чуждестранни инвестиции? Според оценките те ще намалеят само с 1 %.

Междувременно войната в Украйна продължава.

Силни страни

И така, какво се обърка? Доклад на брюкселския икономически мозъчен тръст "Брюгел" посочва редица недостатъци в режима на санкции и няколко силни страни в руската защита.

Най-ефективната защита е организирана от Централната банка на Русия, която разработи и проведе политиката "Крепост Русия", насочена към защита на руската финансова система. В началото системата понесе голям удар, тъй като санкциите върху активите на руската централна банка бяха много по-силни от очакваното и намалиха банковите ѝ резерви с 40%. Благодарение на компетентното управление обаче системата се възстанови, а банката продължава да държи големи количества чуждестранна валута - до 300 млрд. долара - за потенциална интервенция на валутните и дълговите пазари. И въпреки че руските банки загубиха достъп до системата за финансови преводи SWIFT, те изглежда все още са в състояние да получават паричните средства, необходими за дейността им, тъй като различни други канали продължават да позволяват на руските банки да взаимодействат с външния свят. С други думи, въпреки някои големи сътресения централната банка запази финансовата система на Русия непокътната и предотврати срив на руската икономика като цяло.

Голяма част от санкциите бяха насочени към ограничаване на възможностите на част от руската икономика да прави бизнес. В доклада се отбелязва, че руската икономика е по-малко зависима от вноса в сравнение с повечето други големи, развити икономики и нововъзникващи пазари, но някои сектори са силно изложени на санкции, особено производството на транспортно оборудване, химикали, хранителни продукти и ИТ услуги. Първоначално санкциите свършиха добра работа за ограничаване на достъпа на Русия до ключов внос, като например части за производството. Въпреки първоначалния шок Русия бързо се ориентира и започна да внася повече стоки от страни като Китай, Беларус и Турция, които не участват в режима на санкции. Накратко, що се отнася до вноса на ключови материали, Русия беше изключена от редица пазари, но след това намери нови пазари, които да задоволят много от нуждите ѝ.

Санкциите върху руския износ са още по-малко успешни. Много държави спряха да купуват определени стоки от Русия, но потокът от ключови стоки продължава да се движи с голяма сила. А бурната инфлация само помогна на Русия в тази област: "Брюгел" изчислява, че вместо да намалеят, приходите от износ на Русия са се увеличили с повече от 40% до около 120 млрд. долара от началото на годината поради по-високите цени и вероятно ще останат толкова високи до края на годината. Най-голям принос за това има природният газ, който все още е много търсен в Европа и който, за разлика от въглищата, петрола и другите петролни продукти, не е обект на санкции.

Още по темата
Това свиване на вноса и нарастване на износа означава, че търговският баланс на Русия изглежда изключително добър. Излишъкът за периода януари-септември възлиза на 198,4 млрд. долара, около 120 млрд. долара повече от същия период на 2021 г. и повече от два пъти над предишния рекорд от 2008 г. "Брюгел" смята, че грубото здраве на платежния баланс на Русия ще се запази и през 2023 г., тъй като цените на суровините вероятно ще останат високи, въпреки ембаргото на ЕС върху суровия петрол и петролните продукти и въпреки решението на Русия да намали потоците на природен газ към Европа. Според прогнозите на Брьогел през 2023 г. излишъкът ще бъде около 100 млрд. долара - значителен спад в сравнение с 2022 г., но не и твърде слаб за държава, която е подложена на санкции.

Валутата на Русия изглежда е в също толкова добро състояние. Когато бяха наложени първите санкции, рублата спадна от около 70-75 за долар до близо 140 за долар. До април обаче обменният курс се върна под нивата отпреди инвазията. Днес курсът на рублата се колебае около 60 рубли за долар. Подробно отразихме причините, поради които рублата се възстанови толкова впечатляващо добре, и можете да прочетете този доклад тук. Но най-общо казано, капиталовият контрол, съчетан с намаляването на обема на търговията и динамиката на текущата сметка, спомогнаха за възстановяването на рублата.

Влизане под кожата

Четейки всичко това, може да ви бъде простено, ако си помислите, че коалицията от държави, които налагат санкции на Русия, се занимава с глупости и че Русия просто е твърде голяма, за да фалира. "Брюгел" твърди, че това не е така, че санкциите вредят на Русия и че розовите статистически данни прикриват сериозни щети за руската икономика.

Силата на рублата е прекрасен пример за това. За страничния наблюдател рублата се е възстановила и е в добро състояние. Всъщност рублата е критично слаба: тя е подкрепена от капиталовия контрол, който затруднява продажбата на рубли и принуждава руските компании да купуват валутата против волята си - или против по-добрата си преценка. Както казва Брьогел, сегашният обменен курс не отразява стойността на основните показатели на руската икономика. Той по-скоро е свидетелство за това, че финансовите санкции изолират рублата в международен план.

Насочването на Русия към нови пазари за ключови вносни стоки беше бързо и ефективно, но няма да е достатъчно за спасяването на някои важни части от руската икономика, смята "Брюгел". Особено вредно е самосанкционирането от страна на корпорациите, които искат да се дистанцират от Русия, в сектори като автомобилостроенето и транспорта. Изтеглянето на чуждестранните производители на автомобили и недостигът на суровини засегнаха изключително тежко производството на леки автомобили, като през май 2022 г. то е намаляло с 95% в сравнение с предходната година. Въздушният транспорт също се срина, след като бяха прекратени договорите за лизинг и поддръжка на самолети и бяха затворени въздушните пространства на няколко държави за руски самолети.

Износът на нефт и газ изглежда силна страна, но е застрашен в средносрочен и дългосрочен план, смятат от Bruegel. Канада, САЩ и Австралия забраниха вноса на руски петрол, а Обединеното кралство обяви поетапно намаляване на вноса до нула до края на годината. Европейският съюз, който в миналото беше силно зависим от вноса на руски петрол, се съгласи в края на май да спре морския внос на руски петрол до края на годината. До началото на 2023 г. ще бъде забранен повече от 90 % от предишния износ на руски петрол за ЕС. Вярно е, че Русия е намерила нови пазари за своя петрол, но тя продава този петрол със значителна отстъпка и вероятно ще трябва да продължи да го прави, ако най-доходоносните пазари останат затворени за нея.

 "Брюгел" отбелязва, че има един начин, по който режимът на санкции може да бъде разширен, за да подкопае значително руския износ на петрол: чрез застраховане. Повече от 90% от световните петролни танкери са застраховани от Международната група на P&I клубовете, базирана в Лондон асоциация на застрахователите. ЕС и Обединеното кралство наскоро въведоха забрана за застраховане на кораби, превозващи руски нефт, от началото на следващата година, което би увеличило разходите за застраховане за Русия и би имало значително въздействие върху износа. САЩ обаче смекчиха тази мярка и извадиха жилото от опашката ѝ.

Що се отнася до природния газ, на Русия не бяха наложени никакви санкции. Вместо това, според "Брюгел", Русия е използвала като оръжие доставките си на газ, изнудвайки европейските държави чрез постепенно намаляване на износа за Европа - сега той е намалял до около 20% от нивата през 2021 г. Това ще навреди на Русия в дългосрочен план. Тъй като около 60% от руския износ на газ отива за ЕС и Обединеното кралство, Русия ще трябва да затвори значителна част от своята инфраструктура за износ на газ, включително производствени обекти, което ще й струва значително. Приходите от износ на газ ще престанат да съществуват, а опитите за диверсификация на маршрутите за износ чрез изграждане на нови мощности за износ на втечнен природен газ ще бъдат възпрепятствани от липсата на достъп до западни технологии. Преустройството ще отнеме години.

С други думи, санкциите имат зъби, но за да може Русия да ги усети, коалиционните държави ще трябва да ги забият по-дълбоко и да се придържат към тях в дългосрочен план, смятат от "Брюгел". Те трябва да намерят единство по отношение на ефективни мерки, като например забраната за застраховане на петрол, спомената по-горе, и да ограничат допълнително доставките на петрол и газ. Комбинацията от голям и вероятно постоянен спад на руския внос и трайното откъсване на европейските икономики от руските енергийни доставки ще има значителни отрицателни последици за руската икономика в средносрочен и дългосрочен план, се казва в доклада. Русия може да намери начини да смекчи някои свързани със санкциите последици, но цялостната загуба на икономическа активност вероятно ще бъде постоянна.

В краткосрочен план обаче икономиката на Русия не е затормозена до степен, в която да се окаже невъзможно да продължи войната в Украйна. Като се има предвид, че крайната цел на санкциите е да спрат тази война, ЕС и другите страни от коалицията, както се изразява "Брюгел", имат още какво да направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase