Снимка: БГНЕС

Войник в украинска униформа мрачно съзерцава руините на православен манастир в източната Донецка област на Украйна.

"Това е резултат от войната на Путин", казва той ядосано, докато крачи през останките. "Като християнин това е много обидно за мен."

Войникът, чието име CNN не разкрива, за да защити самоличността му, носи позивната "Цезар". Той е един от стотиците, ако не и хилядите, които се борят да запазят град Бахмут, сегашния епицентър на войната, в украински ръце. Но има едно нещо, което го отличава от повечето хора, които споделят същата цел: той е руснак.

"От първия ден на войната сърцето ми, сърцето на истински руснак, истински християнин, ми каза, че трябва да бъда тук, за да защитавам народа на Украйна", обяснява Цезар. "В момента се бием в посока Бахмут, това е най-горещата част от фронта."

Малко, ако има такива, сгради в източноукраинския град са били пощадени от безкрайните артилерийски залпове, изстрелвани от едната към другата страна. Много от постройките са напълно унищожени, други са оставени необитаеми, в апокалиптични сцени, напомнящи за разрушения град Мариупол, превзет от Русия по-рано по време на войната.

"След руската мобилизация през септември Путин хвърли всичките си сили в Бахмут, за да постигне преломна точка във войната, но ние водим ожесточена отбранителна битка", казва Цезар пред CNN.

Голяма част от съпротивителните сили на Украйна трябваше да се свият в кални окопи, борейки се със зъби и нокти, за да лишат руските сили от победа, която те отчаяно жадуват.

"Битката е много брутална сега", обяснява Цезар.

На няколко километра от битката, но все още в обсега на постоянните удари и експлозии, отдадеността на Цезар е непоколебима и той не съжалява за решението си да се присъедини към чуждестранния легион на Украйна. Въпреки че имал желанието да се запише в украинската армия в началото на конфликта, той успява да напусне родината си, с близките си, и да се присъедини към украинската армия едва през лятото.

"Беше много труден процес", споделя той. "Отне ми няколко месеца, за да се присъединя най-накрая към защитниците на Украйна." Сега той е със семейството си в Украйна. Те обаче са на безопасно място. 

Цезар казва, че е един от около 200 руски граждани, които в момента се бият заедно с украинските сили срещу армиите на собствената им страна.  Според него силите на Москва не са истински руснаци.

"Да, убивам сънародниците си, но те са станали престъпници", обяснява той. "Те дойдоха в чужда земя, за да грабят, убиват и унищожават. Те убиват цивилни, деца и жени. Трябва да се изправя срещу това."

Цезар е противник на това, което той казва, че е "тираничен режим", оглавяван от руския президент Владимир Путин, не само в Украйна, но и в собствената си страна. По думите му във войната той е трябвало да застреля най-малко 15 руски войници на бойното поле. "Това са животи и убийства, за които не съжалявам", казва той.

"Водя благородна битка и изпълнявам своя военен и християнски дълг. Аз защитавам украинския народ", казва Цезар. "И когато Украйна бъде свободна, ще нося оръжието си в Русия, за да я освободя от тиранията."

Семейни връзки

Идеологическият стремеж на Цезар не е единствената причина някои руснаци да изберат да застанат на страната на украинците на бойното поле. За мнозина мотивацията е по-близо до сърцето.

Сайлънт, позивната на друг руски войник, чието пълно име CNN не разкрива, бил на посещение в Украйна, когато руски ракети и артилерийски снаряди започнали да падат в нейните градове на 24 февруари.

"Дойдох в Украйна в началото на февруари, за да посетя роднините си. Останах тук и започна войната", споделя Сайлънт.

Той казва, че се е присъединил към украинската армия малко след като е видял зверствата, извършени от руски войници в предградията на Буча, Ирпин и Бородянка, точно извън украинската столица Киев. Доказателства за масови гробове и цивилни екзекуции в тези райони се появиха след изтеглянето на руските сили от района на Киев в началото на април.

Преди това Русия отрече твърденията за военни престъпления и твърдеше, че нейните сили не са атакували цивилни, въпреки обширните доказателства, събрани от международни експерти по правата на човека, криминалисти и международни медии на множество места.

"Бях точно извън Киев, недалеч от тези места, и когато те бяха изгонени от територията, а ние отидохме там, за да помогнем на хората и видяхме какво са направили", казва Сайлънт. "Мъртви тела, деца, жени, екзекуции... Когато го видиш със своите очи, разбира се, всичко вътре се обърна с главата надолу. Реших да остана тук до края и да се присъединя към легиона.“

Сайлънт казва, че най-добрият му приятел наскоро е бил насилствено мобилизиран в руската армия у дома. Той твърди, че са обсъдили ужасяващия факт, че е възможно да се озоват на противоположни страни на украинско бойно поле.

"Странно е, че това може да се случи – особено след като той иска да напусне Русия и иска да дойде да се бие с мен срещу армията на Путин в Украйна. Опитваме се да го измъкнем, но той е държан от руската армия", казва Сайлънт.

Семейството му, както много в Русия и Украйна, има корени и в двете страни. Съпругата му и двете му деца сега живеят с него в Украйна, но други роднини остават в Русия. Той казва, че въпреки че са останали, те виждат през пропагандата на Путин за войната, която все още се описва като "специална военна операция" от Кремъл.

"Те разбират какво става: Русия нахлу в Украйна", казва той и добавя, че роднините му не са му ядосани. "Те познават моя характер, че ако съм взел решение, ще действам докрай. Казаха ми да се пазя.“

Дългата ръка на Кремъл

Друг войник, който носи позивната "Вини", настоява да покрие лицето си, опасявайки се, че дългата ръка на Кремъл може да се опита да го достигне в Украйна.

"Семейството ми не е тук с мен в момента", обяснява той. Той казва, че се бори за тях и за тяхното бъдеще, но все още се опасява какво може да им причини апаратът за сигурност на Москва.

"Децата ми, жена ми, която много обичам, те са всичко за мен, целият ми живот", казва той с блясък в очите и усмивка, която може да бъде видяна през кърпата, покриваща лицето му. "Ако покажа лицето си... тревожа се за тях, защото няма да има кой да ги защити."

Това е един от допълнителните рискове за руските граждани, които рискуват живота си за Украйна, но не единственият. Руските войници, воюващи за Украйна, могат да се сблъскат с по-тежки последствия от техните украински колеги, ако бъдат заловени от врага.

Миналия месец войник, който дезертира от руската наемна група "Вагнер" и премина на украинска страна, Евгений Нужин, беше брутално убит с чук, след като се върна в Русия.

Екзекуцията му беше аплодирана от ръководителя на групата, руския олигарх Евгений Пригожин. Без да признава пряко, че бойците на Вагнер са извършили убийството, Пригожин каза: "Нужин предаде своя народ, предаде своите другари, предаде ги съзнателно. Нито е бил пленен, нито се е предал. По-скоро е планирал бягството си. Нужин е предател."

Този пример е причината Вини да е сигурен какво ще го очаква, ако бъде заловен.

"Няма да има размяна със сигурност. Това ще бъде краят, 100%", казва той. "Просто ще бъде по-болезнено."

Но болката и смъртта не са част от лексикона му, въпреки че са изправени пред огромни шансове в Бахмут. Русия се опитва да превземе града от месеци и е хвърлила голям брой хора срещу украинската защита в опит да ги разбие. Но те не са счупили Вини.

"Аз защитавам страната, защитавам домове, жени, деца, хора, които не могат да се защитят", казва той. "Съвестта ми е абсолютно чиста."

Цезар, стоящ сред останките на православния манастир, е също толкова предизвикателен, казвайки, че дори перспективата за поражение няма да го накара да се поколебае.

"Ще остана тук известно време. Ще се бия, за да защитя Украйна", категоричен е той. "И когато защитим Украйна, аз ще освободя страната си."

Коментари Напиши коментар

217

Гост

преди 1 ден

Господин Нищо ново, пропаганда е, че Русия може да спечели войната, вече се излагате една година и леете кръвта на жените и децата, а ти се радваш като на футцолен мач за твоите, дано ти останеш на улицата, цез нищо, със загинали близки да говориш на чужд език и да ти казват каква народност да се чувстваш.

216

Гост

преди 1 ден

Тези, които подкрепят агресията и убийствата са ***

215

Milka

преди 1 месец

До ЗелеОтвратни и гнусни коментари на платени тупински пропагандони, оправдаващи кървавата империалистическа агресия на аморалното джудже, изпращащо собствения си народ на ***.