Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че може да се съгласи със САЩ за нуждата от траен мир в Украйна, но изрази песимизъм по отношение на перспективата за преговори, докато не бъдат постигнати целите на "специалната военна операция", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Както американският президент Джо Байдън, така и руският му колега Владимир Путин казаха, че са отворени за дипломатическо решение за Украйна, но не се очертава двамата лидери да се срещнат, а освен това и двете страни не са съгласни с условията за преговори.

Още по темата

Американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза в интервю, че конфликтът в Украйна, който вече продължава десети месец, почти със сигурност ще завърши с дипломация и преговори и че е нужен "справедлив и траен мир".

В отговор на думите му Песков днес посочи, че е съгласен за необходимостта от мир.

"Че резултатът от случващото се трябва да бъде справедлив и дългосрочен мир – с това може да се съгласим. Но що се отнася до перспективите за каквито и да е преговори,  към настоящия момент ние не виждаме такива", каза говорителят на Кремъл.

Запитан какво трябва да се случи, за да може подобни перспективи да станат реални, той заяви: "Целите на специалната военна операция трябва да бъдат постигнати. Русия трябва и ще постигне целите, които си е поставила".

Ройтерс отбелязва, че целите на Москва в Украйна не са напълно определени и изглежда, че са се променили във времето, след като руските сили се сблъскаха с контранастъпления на бойното поле.

Русия казва, че никога няма да се откаже от окупираните територии в Източна Украйна, а Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е част от земите си в замяна на мир и изисква Москва да ѝ върне всички завладени и окупирани територии, включително и Кримския полуостров.
 

Коментари Напиши коментар

38

Киевска проститутка

преди 2 месеца

Стига с тая Украйна бе! Тя не съществува изобщо!

37

Твърдо съм убеден

преди 2 месеца

Просия ке падне! Империализъм съчетан с реваншизъм: по-губеща двойка от идеологии не познавам! Трябва да си мноооогооооо голям Ид и от за да си ги поставиш като фундамент!!! лилипуткин, лапневрабчев, коня, медведеводков, бурятчето и другите алогични мижитурки са тръгнали уверено към Хага/ада!

36

Война можеше да няма

преди 2 месеца

До Кире: Г'лупости са това. Опълченците от Донбас воюват за свободата си. След осем години обстрел те вече не искат да живеят в една държава с укронацистите от Киев. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежкото въоръжение от раздлителната линия, даване на автономия на Донбас. Можеше, но не го направи. И затова ги загуби.