Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол ще има минимални ефекти върху пазарите заради дерогациите за България и страните от Централна Европа, които ще продължат да използват количества по тръбопровода "Дружба". Русия от своя страна ще се опита да пренасочи количествата за рафинерията на "Лукойл" в Италия към Азия, а ако наистина спре да продава на държави, приели таван на цените, само ще увеличи цените на световните пазари и своите приходи. Идеята, че България ще остане без горива, ако "Лукойл" остане без достъп до руски петрол, е всяване на паника. Това каза Костанца Рангелова, старши анализатор в програма "Енергетика и климат", Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Руски петрол ще бъде внасян както от България, така и от страните от Централна Европа. Ще бъдат внасяни най-вероятно и петролни продукти, произведени от руски петрол. Ембаргото не е достатъчно силно, така че да наложи истинска забрана за внос... Ембаргото трябва да бъде цялостно и да включва вторични санкции - държави като Индия да се притесняват, че ако внасят руски петрол, няма да имат достъп до финансовата и застрахователна система на САЩ и Великобритания", обясни тя.

Още по темата

Таванът от 60 долара за барел е изключително близък до реалната търговска цена на руския петрол в момента, така че няма да има ефект. Може да се очаква Русия да заяви, че няма да изнася за държави, които използват тавана, каза Рангелова.

Европейските транспортни и застрахователни компании ще трябва внимателно да следят на каква цена са продадени товарите, с които оперират, но санкциите за транспортните компании ще важат само 90 дни, след което фирмите отново ще имат достъп до застраховки и финансиране, което може да изкуши някои участници, коментира Рангелова. Русия от своя страна ще търси начини да заобиколи санкциите, включително чрез застраховки извън ЕС.

България не е застрашена да остане без горива, тъй като рафинерията на "Лукойл" може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка, каза Рангелова.

"Няма желание от страна на управлението на рафинерията да смени руския петрол, защото това е още една малка вратичка, чрез която Русия може да вкарва петрола си в ЕС." България трябва да последва примера на Германия и Италия с поемането на контрол над руските рафинерии, каза Рангелова. Според нея без тази стъпка сме жертва на постоянен шантаж, че ще останем без горива или да ни обещават по-високи данъци, които рафинерията евентуално ще плаща след година-две. Това дестабилизира политически страната.

Рангелова определи тавана на цената на природния газ по тръбопроводи, наложен от ЕС, като "изключително неефективен", тъй като е много над пазарната цена в момента и ще се влезе в сила след продължителен период на високи цени.

"Проблемът при всички тези мерки е фискален. Единственият начин да се помогне в момента е да се подпомогнат консуматорите - или да намалим консумацията драстично, което е най-добрият вариант за трайно намаляване на цената, или да се дават целеви помощи на най-уязвимите бизнеси и домакинствата." Германия може да си позволи такива мерки, но бюджетът на Италия не може да издържи такъв натиск.

Според Рангелова настоящата криза дава големи възможности за ускоряване на енергийния преход, но вместо да се инвестира в енергийна ефективност и ВЕИ за домакинствата и бизнеса, се "хвърлят субсидии за статуквото" и големи проекти.

"Даваме на хората пари, така че да продължат да консумират по същия начин, без да имат никакъв стимул да променят начина си на консумация, да инвестират в енергийна ефективност, да си закупят ВЕИ, с които да намалят своята зависимост от електроенергийната система и да се децентрализират."

Добра практика би било част от средствата за ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост да не отиват за огромни проекти, а да се дават на уязвими консуматори за инсталиране на ВЕИ като стимулират и собствено участие, каза Рангелова.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase