Снимка: БГНЕС

Руските власти отчитат намаляване на обществената подкрепа за войната на фона на постоянните поражения на фронта в Украйна и мобилизацията. Това съобщава независимата рускоезична медия „Медуза“, която е получила резултатите от последното закрито проучване на общественото мнение, проведено от Федералната служба за защита.

Подобни проучвания се правят по поръчка на Кремъл и са предназначени само за вътрешно ползване.

Според данните около 55% от руснаците вече са за мирни преговори с Украйна и само 25% са за продължаване на войната, или както я наричат в Руската федерация – „специална операция“.

Тези цифри до голяма степен съвпадат с резултатите от октомврийското проучване на центъра "Левада" - единственият голям независим социологически център в Русия. В доклада на "Левада" 57% от анкетираните са "за" или "по-скоро за" мирните преговори. За продължаването на военните действия са се обявили 27% от респондентите.
В същото време, ако се съди по закритите проучвания на общественото мнение на ФСО, отношението на руснаците към войната рязко се е влошило в последно време. През юли 2022 г. социологическите изследвания показваха, че едва 30% от руснаците са подкрепяли мира с Украйна.

Според два източника на „Медуза“, близки до президентската администрация, руските власти планират да ограничат броя на откритите анкети за отношението на руснаците към войната.

Директорът на центъра "Левада" Денис Волков посочва пред изданието, че броят на руснаците, които се застъпват за преговори с Украйна, е започнал бързо да нараства след обявяването на мобилизацията на 21 септември. Това отразява нежеланието на гражданите да участват лично във военните действия. Подкрепата им за войната остава висока, но желанието за лично участие е доста малко, анализира той.

Още по темата
„Освен това подкрепата от самото начало е декларативна на фона на факта, че хората я възприемат като нещо, което не ги засяга. Сега рисковете са нараснали и хората искат преговорите вече да започнат“, добавя Волков.

Само че украинците в момента са в доста по-изгодна позиция на фронта, след като си върнаха Херсон, и президентът Володимир Зеленски иска пълно изтегляне на руснаците от украинските територии, за да може да се седне на масата за преговори.

Социологът Григорий Юдин също свързва нарастването на броя на поддръжниците на преговорите с мобилизацията. Според него през есента руснаците са се сблъскали с "разрушаването на ежедневието си и усещането за опасност". За друг аргумент на руснаците в полза на преговорите Юдин смята "загубата на вяра в победата поради пораженията на фронта и липсата на убедителна теория за това как точно Русия ще победи".

Според източници на "Медуза", близки до Кремъл, самите власти не вярват, че в близко бъдеще в Русия ще се разгърнат масови антивоенни демонстрации. Те обаче признават, че сега е "по-добре да не се нажежава обстановката и да не се дразнят хората за пореден път". Според източниците - държавните и проправителствените медии вече са получили препоръки "да не търгуват с темата за войната" и да се съсредоточат върху "по-позитивен дневен ред".  
Изданието смята, че Владимир Путин само печели време с искането за започване на преговори, за да подготви нова офанзива

Коментари Напиши коментар

290

Анонимен

преди 2 месеца

На масата на преговорите ще се седне само след безусловната капитулация на Русия. Друг вариант няма. Пропагандоните Соловьов, Симонян, Скабеева и т.н. руска cволоч от една седмица като разбраха че ще има нов Нюрнберг за руските подпалвачи на войни убеждават крепостниците че ако загубят войната ще трябва да плащат репарации и компенсации на Украйна а тези които са поддържали войната ще бъдат съдени от военен трибунал за разпалване на геноцид, и нахъсват крепостните че трябва непременно да победят

289

Анонимен

преди 2 месеца

Тези са врагове ,така че тяхното мнение няма значение , но на българите има трябва да се направи проучване сред българите дали тази война трябва да се продължи или да се седне на масата на преговори. Проблема е че нашите политици и европейските политици имат различно мнение от народното и за това не виждаме собствени проучвания.Както се казва американското посолство е забранило подобни проучвания на мнението на българския народ.Все пак българите трябва да свикнат със глас народен глас в пустиня

288

25+75%=100%

преди 2 месеца

До като не изчистите до крак тия наpkoмаHи, джендери и неонацисти от разни селски групички като АзоФ, Десен сектоп и подобни *** няма да спирате. А ония зелен палячУ го искаме личен клоун в Кремъл!