Снимка: БГНЕС

Киевските власти заявиха, че планират да поставят коледни дървета из украинската столица, предаде Ройтерс.

"Никой няма да отменя Нова година и Коледа. Трябва да създадем новогодишно настроение", заяви кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за украинската новинарска агенция РБК-Украйна.

"Не можем да позволим на Путин да ни открадне Коледата", каза още Кличко, цитиран от БТА.

Заради проблемите с тока обаче дърветата ще бъдат без лампички.

Още по темата

Освен това Кличко съобщи, че няма да има масови събирания или концерти по случай Новата година.

"Ще поставим коледните дървета, за да припомним на децата си новогодишното настроение", изтъкна кметът на украинската столица. 

Същевременно САЩ отпускат спешна помощ за енергийната инфраструктура на Украйна.

Очаква се във вторник Съединените щати да обявят "значителна" финансова помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с щетите, причинени от руските атаки срещу енергийната ѝ инфраструктура, съобщиха високопоставени американски служители.

Помощта "е значителна и не е краят", заяви един от високопоставените служители пред журналисти, говорейки при условие за анонимност и без да дава повече подробности.

Той обаче отбеляза, че администрацията на Байдън е предвидила в бюджета си 1,1 млрд. долара за енергийни разходи в Украйна и Молдова.

Това се случва преди международната донорска конференция за подкрепа на украинската гражданска съпротива, която ще се проведе на 13 декември във Франция, посочи той.

Според данни, цитирани от Киев, руската кампания от ракетни удари, насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, е повредила между 25 и 30 % от мрежата.

"Това, което руснаците правят, е да се насочват към тези големи трансформаторни станции. Това са високоволтови трансформаторни станции", а не само електроцентрали, заяви американският служител - ход, целящ да наруши работата на цялата енергийна мрежа от производството до разпределението.

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще заседават във вторник и сряда в Букурещ, където ще бъде обсъдена подкрепата на алианса за Украйна след руската инвазия.

Германия, която в момента председателства Г-7, свика среща във вторник следобед в кулоарите на срещата на НАТО, за да обсъди енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Според американския служител Съединените щати ще призоват останалите страни членки да засилят помощта си в тази област.

Това ще бъде и възможност да се подчертае "забележителното сближаване и единство, което все още е налице сред всички съюзници" след началото на войната, заяви пред репортери помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Румъния, както и съседна Молдова, са силно засегнати от войната, а през страната са преминали около два милиона души, бягащи от Украйна.

По данни, цитирани от Вашингтон, в момента Букурещ е домакин на близо 80 000 бежанци, предава БГНЕС.

Освен войната в Украйна, министрите на НАТО ще отчетат напредъка по присъединяването на Финландия и Швеция, което вече е ратифицирано от 28 от 30-те държави-членки, но остава спряно в очакване на зелена светлина от Турция и Унгария.

Те ще обсъдят и нарастващата заплаха от страна на Китай. Тази дискусия, започната на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид, "не е свързана с това НАТО да отиде в Китай; тя отразява предизвикателствата, които наистина са свързани с идването на КНР в Европа", каза Донфрид, като посочи по-специално технологичното предизвикателство.
 

Коментари Напиши коментар

36

СПОКО ,НЕМА

преди 2 месеца

ТОЗ ПА !!!!! ПАЗИБОЖЕ ОТ ЖАЛКА ПРОСТОТИЯ!!!!

35

Украинка

преди 2 месеца

Бум по киевската хунта и ще е всичко ок.

34

СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ

преди 2 месеца

Коледата няма да ти открадне, но ако ти открадне ушанката, ще ти измръзнат двете мозъчни клетки, които са ти останали след хиляди удари по манерката.