Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин обяви, че се оттегля от поста ръководител на Сметната палата, за да се съсредоточи върху частни инициативи, съобщава "Ройтерс".

Според запознати източници той ще поеме роля в руския технологичен гигант "Яндекс".

Кудрин, който през цялата си кариера е смятан едновременно за прозападен икономически либерал и за близък съюзник на президента Владимир Путин, ще стане най-високопоставеният държавен служител, напуснал своя пост, откакто Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари.

"Общо прекарах около 25 години в държавния сектор. Сега бих искал да се съсредоточа върху големи проекти, които са свързани с развитието на широко частни инициативи, но които имат и значително въздействие върху хората", написа той в "Телеграм".

Горната камара на парламента - Съветът на федерацията, ще разгледа искането му за напускане на заседанието си утре.

Още по темата
Кудрин беше влиятелен финансов министър в продължение на повече от десетилетие в периода от 2000 до 2011 г. и макар да поддържаше близки връзки с Путин, той запази сравнително нисък профил в сегашната си роля на ръководител на Сметната палата - органът за надзор на публичните разходи на Русия.

Трима източници, запознати с въпроса, разкриха, че на среща късно през нощта миналата седмица Кудрин и Путин са обсъдили бъдещето на "Яндекс".

Очаква се Кудрин да поеме роля в компанията, след като миналата седмица "Яндекс" обяви преразглеждане на възможна цялостна промяна на управлението, която може да я отдели от нидерландската ѝ компания майка.

"Яндекс", често наричан "руският Google", доминира руските пазари за онлайн търсене и предлагане на превози. Компанията обаче е подложена на нарастващ натиск, откакто Русия започна "специалната военна операция" в Украйна и продаде няколко отдела, смятани за политически чувствителни - като например своята новинарска служба - на контролирания от държавата конкурент ВКонтакте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase