Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви, че приветства предложението на Ватикана да предостави платформа за преговори за разрешаване на украинския конфликт, но позицията на Киев прави това невъзможно, съобщава "Ройтерс".

"Разбира се, приветстваме подобна политическа воля, но предвид фактическата и юридическата ситуация, която имаме в момента от украинска страна, такива платформи не могат да бъдат търсени", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преди 10 дни в интервю за в. "Стампа" папа Франциск повтори, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта между Русия и Украйна.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди повече от девет месеца, няколко страни, сред които Турция, Израел и Китай, бяха откроявани като потенциални посредници в конфликта.

Още по темата
Москва обвини Киев, че затваря перспективата за преговори, като изключва ангажимент с президента Владимир Путин, но Украйна се възпротиви на идеята да отстъпи своя територия, превзета в това, което тя и Западът считат за заграбване на земя в имперски стил.

Украинският президент Володимир Зеленски вече заяви, че Украйна е готова за мир, но само при условията, които ще възстановят цялата окупирана територия.

От своя страна преди дни папа Франциск призова управляващите в Украйна да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, вероятно намеквайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната.

Папа Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase