Снимка: БГНЕС

Бившата канцлерка Ангела Меркел разказва пред сп. "Шпигел" за последната си среща с Путин и казва: "Усещах, че вече нямам достатъчно власт, а за Путин е важна само властта". Ето по-важните акценти.

Бившата германска канцлерка Ангела Меркел за пореден път защити политиката си спрямо Русия и Украйна. Пред списание “Шпигел” тя казва, че се е надявала на по-спокойно време след оттеглянето си от поста. Още повече, че по време на мандата си е била много активно ангажирана с темата за Украйна.

Още по темата


Меркел казва, че до самия край на управлението си е полагала усилия да се намери решение – включително през лятото на 2021 г. в рамките на консултации с френския президент Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин. Целта, според нея, е била да създаде независим европейски формат за преговори. "Но вече нямах сили да наложа някакво решение, защото всички вече знаеха, че през есента напускам поста", казва тя, цитирана от "Дойче Веле".

"За Путин е важна само властта"

Мандатът на Меркел като канцлер официално завърша през декември 2021 г. Няколко месеца по-рано, през август, тя заминава за Москва на последно посещение при Владимир Путин. "Усещах много ясно: политическата власт вече не е в моите ръце, а за Путин е важна само властта", разказва бившата германска канцлерка пред "Шпигел".

Меркел твърди, че руската атака не я е изненадала. Още повече, че ръководеното от нея германско правителство, заедно с Франция, беше поело посредническата роля за уреждане на конфликта в Източна Украйна, където от 2014 г. насам се водеха сражения между украинските  войски и проруските сепаратисти.

"Украйна сега се защитава по-добре"


Ангела Меркел допринесе в значителна степен за сключването на споразумението от Минск през 2015 г., но мирният план така и не беше изпълнен изцяло. Както е известно, само няколко месеца след края на мандата на Меркел, на 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна.

Пред "Шпигел" Меркел казва, че е успяла да спечели време за Украйна – включително и по време на преговорите в Минск, така че Киев по-добре да може да се подготви и противопостави на евентуална руска атака.

По думите на Меркел днешна Украйна е значително по-силна и укрепнала страна. Тя е убедена, че в онези години Украйна е щяла да бъде "набързо прегазена от войските на Путин".

В интервюто Меркел хвали съпротивата на украинците. Тя обаче смята, че Германия не бива да е първата страна, която най-бързо изпраща оръжия на Украйна, защото в Русия все още могат да се създават много враждебни настроения със спомените за нацистка Германия.

В интервюто Меркел казва и това, че ако бившият канцлер Хелмут Кол беше още жив, той със сигурност би препоръчал да се мисли за времето, в което отношенията с Русия ще могат отново да бъдат възобновени. "Сериозното отношение към Русия не е признак на слабост, а на мъдрост", казва Меркел.

Критики към Меркел

Бившата канцлерка споделя, че след анексията на Крим тя и тогавашният американски президент Барак Обама са били на едно и също мнение в оценките си за Путин. „През 2014 година ние направихме всичко възможно, за да осуетим по-нататъшни нападения на Русия срещу Украйна и в детайли се договорихме за наказателните санкции“, казва Меркел пред „Шпигел“.

В последно време бившата германска канцлерка беше публично критикувана от украински и германски политици за това, че не признава грешките, които е допуснала в политиката си спрямо Русия.

Според външно-политическия експерт на ХДС Родерих Кизеветер, по време на управлението си Меркел правилно е осъзнала, че Путин иска да отслаби и раздели Европа, но си е извадила погрешни изводи и често е реагирала „прекалено меко“.

 

Коментари Напиши коментар