Снимка: БГНЕС

Представители на Русия и Украйна са се срещнали в Обединените арабски емирства (ОАЕ) миналата седмица, за да обсъдят възможността за размяна на военнопленници, която би била свързана с възобновяване на руския износ на амоняк за Азия и Африка чрез украински тръбопровод, предаде Ройтерс, позовавайки се на три източника, запознати с въпроса.

По информация от източниците разговорите са били проведени с посредничеството на ОАЕ и без участието на ООН въпреки централната роля на организацията при договарянето на инициативата за износ на селскостопански продукти от три украински черноморски пристанища. Амонякът се използва в производството на торове.

Разговорите са имали за цел да премахнат оставащите препятствия пред изпълнението на инициативата за износ на зърно, чийто срок на действие беше удължен миналата седмица и да бъде облекчен световният недостиг на храни, като бъде деблокиран износът от Украйна и Русия, добавиха източниците, пожелали да останат анонимни.

Руските и украинските представители са пристигнали в столицата на ОАЕ Абу Даби на 17 ноември и са обсъдили подновяването на износа на амоняк от Русия в замяна на обмен на военнопленници, при който двете страни ще си разменят голям брой хора. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да установи какъв напредък е бил постигнат на разговорите. Руският президент Владимир Путин вчера каза, че руски служители ще работят по разблокирането на руски торове от европейски пристанища и за възобновяване на износа на амоняк.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase