Снимка: БГНЕС

Срещата на Г-20 върви под знака на войната в Украйна.  Лидерите търсят варианти за спирането на конфликта, а индонезийският президент Джоко Уидодо призова членовете на Г-20 да "сложат край на войната", докато откриваше срещата на върха в Бали, която ще бъде доминирана от руската инвазия в Украйна.

"Да бъдем отговорни означава да не създаваме ситуации с нулев резултат, да бъдем отговорни тук означава също, че трябва да сложим край на войната. Ако войната не се прекрати, за света ще бъде трудно да върви напред", заяви той пред лидерите преди откриващата сесия на срещата на върха, цитиран от БГНЕС.

В очакване на съвместна декларация на Г-20, която да осъди осеммесечната инвазия на Русия и заплахите за използване на ядрени оръжия, американски и европейски представители представиха срещата на върха в Бали като доказателство за задълбочаващата се изолация на Русия.

Още по темата

Джакарта обаче води неутрална външна политика и отхвърли натиска на Запада да отхвърли поканата на Москва преди срещата.

Без да споменава поименно Русия, Уидодо призова членовете на срещата да не допускат нова Студена война между големите сили.

"Не трябва да разделяме света на части. Не трябва да допускаме светът да изпадне в нова Студена война", каза той.

Русия е представена от външния министър Сергей Лавров, а президентът Владимир Путин не присъства на срещата.

Лидерите на Г-20 се събират в Бали в момент, когато нарастващата инфлация, подклаждана от инвазията на Москва, води до бедност на още милиони хора и насочва няколко държави към рецесия.

Съюзниците на САЩ се надяват, че икономическият вятър, предизвикан от войната, ще привлече вниманието на държавите от Г-20, които, макар и предпазливо да осъждат Русия, са силно обезпокоени от повишаването на цените.

Уидодо заяви, че блокът на най-големите световни икономики трябва да успее да се справи с най-неотложните световни кризи.

"Днес погледът на света е насочен към нас. Ще постигнем ли успех? Или ще добавим още един провал?", каза той пред делегатите.

"За мен Г-20 трябва да бъде успешна, тя не трябва да се проваля."

След това президентът на Украйна Володимир Зеленски се включи чрез видеообръщение.

Сега е моментът да сложим край на "разрушителната" война на Русия и да "спасим хиляди животи", заяви той.

"Убеден съм, че сега е моментът, в който руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна", каза той според речта, получена от АФП. "Това ще спаси хиляди животи."

Облечен в познатата си вече зелена армейска тениска и говорейки на украински език, Зеленски се обърна към лидери, сред които китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин обаче не беше в залата, тъй като избегна събирането и изпрати вместо себе си в Бали своя външен министър Сергей Лавров.

Зеленски заклейми "безумните заплахи с ядрени оръжия, до които прибягват руските официални лица", визирайки мрачната реторика на Путин, която накара дори Пекин да се почувства неудобно.

"Няма и не може да има никакво оправдание за ядрен шантаж", добави той, като изрично благодари на "Г-19" - с изключение на Русия - за това, че са "изяснили това".

Украинският лидер призова за разширяване и безсрочно удължаване на споразумението за зърното, сключено с посредничеството на ООН и Турция, което изтича на 19 ноември.

"Вярвам, че инициативата ни за износ на зърно заслужава безсрочно удължаване - без значение кога ще приключи войната", заяви Зеленски, като призова за разширяването ѝ до други пристанища.

Украинският лидер също така обвини Русия в "опит да превърне студа в оръжие" с кампания от удари срещу ключова инфраструктура преди настъпващата зима.

Зеленски подкрепи ръководения от САЩ стремеж за ограничаване на цените на руския износ на петрол, "за да не се използват повече енергийните ресурси като оръжие".

"Ако Русия се опитва да лиши Украйна, Европа и всички потребители на енергия в света от предвидимост и ценова стабилност, отговорът на това трябва да бъде принудително ограничаване на експортните цени за Русия." Сре

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase