Снимка: архив, БГНЕС

Водещите ястреби по отношение на войната в Украйна сред руското ръководство се обединиха бързо около решението за изтегляне от украинския град Херсон, изглеждайки невъзмутими пред едно от най-унизителните отстъпления на Русия за близо девет месеца война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Отстъплението, предложено от генерал Сергей Суровикин, назначен миналия месец начело на руската офанзива в Украйна, означава, че Москва се изтегля от стратегически град, който е съвсем близо до намиращия се пò на юг Кримски полуостров и е единственият украински областен център, който Русия успя да завземе от началото на инвазията си на 24 февруари.

"След като претегли всички аргументи за и против, генерал Суровикин взе трудното, но правилно решение между безсмислените жертви заради гръмки изказвания и спасяването на безценния живот на войниците", каза чеченският лидер Рамзан Кадиров, който често се застъпваше за по-агресивен подход във воденето на войната и дори призова за използването на тактическо ядрено оръжие.

Друг изявен ястреб - Евгений Пригожин, основател на частната военна компания "Вагнер", чиито бойци се бият за Русия в Украйна, беше цитиран от РИА Новости да казва: "Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той се държа като мъж, който не бяга от отговорност".

Маргарита Симонян, главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти, отиде още по-далеч, сравнявайки отстъплението с решението на генерал Михаил Кутузов да изостави Москва на Наполеон през 1812 г., за да запази армията си и да спаси Русия.

През последните седмици Симонян остро критикуваше хаотичната мобилизация в Русия, докато Кадиров и Пригожин още преди назначаването на Суровикин осъждаха начина, по който се води войната и се надсмиваха над някои от руските генерали.

Русия отстъпва едновременно символична придобивка - град, основан през 18 век от императрица Екатерина Втора, но и стратегически плацдарм в Южна Украйна броени седмици след като обяви анексирането му, наред с няколко други украински региони, провъзгласявайки, че той "навеки" ще бъде част от Русия.

В зависимост от това колко безопасно и ефикасно Русия ще може да изтегли своите войници и въоръжение, отстъплението може да ѝ даде по-силни позиции за защита на фронтовите линии в Южна и Източна Украйна, каза военният анализатор Роб Лий.

Той обаче предупреди, че отстъпването на Херсон на Украйна ще постави анексираният от Русия Крим в обсега на украинските ракетни системи, включително на американските реактивни системи за залпов огън "Хаймарс".

Руският президент Владимир Путин награди посмъртно с Орден за храброст заместник-губернатора на Херсонска област Кирил Стремоусов, който загина при пътно-транспортно произшествие, съобщи ТАСС.

"За мъжество и храброст, проявени при изпълнение на служебния дълг, награждавам с Ордена за храброст Стремоусов Кирил Сергеевич - заместник-ръководител на военно-гражданската администрация на Херсонска област (посмъртно)", се посочва в обнародван указ на руския президент.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase